bűnügyek

2018.06.16. 13:30

Traktorok adásvételével csaltak százmilliót

Mauthner Ilona, illusztráció: Shutterstock

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoztak az adóhivatal dél-dunántúli pénzügyi nyomozói abban az áfacsalási ügyben, amelyet most vádemelési javaslattal zárnak le. Az elkövetők traktorok és más mezőgazdasági gépek áfájával ügyeskedve százmillió forint áfát csaltak el. Az üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt akár tíz év szabadságvesztésre is számíthatnak a mezőgazdasági gépeket forgalmazó cégek ügyeskedő vezetői, munkatársai és segítőik.

Dr. Kuperczkó Adrienn pénzügyőr főhadnagy, sajtóreferens kérdésünkre elmondta, Tolna megyei cég is szerepel a vádemelésben, de ennél többet nem árult el. A megalapozott gyanú szerint a csalássorozat irányítói az általuk működtetett cég nevében belföldi megrendelők részére szereztek be közvetlenül a gyártól nagy értékű mezőgazdasági gépeket és gépalkatrészeket. Azokat papíron először egy általuk létrehozott szlovákiai gazdasági társaságnak exportálták, közösségi, áfamentes eladásként. Majd a traktorokat a szlovák társaság értékesítette tovább – szintén csak papíron – a magyar megrendelőknek, ezúttal is adómentesen.

Az értékesített traktorok és gépek valójában Magyarország területét el sem hagyták, azok a beszerző cég telephelyén sorakoztak. A lebukás elkerülésére a fiktív utaztatásokat szabályosnak tűnő szállítási okmányokkal is alátámasztották, sőt, a szállítás költségeit ki is fizettették a vevőkkel. Az elkövetők valódi célja az átszámlázásokkal az áfafizetés elkerülése volt, mintegy százmillió forint kárt okozva ezzel a költségvetésnek.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói a traktoros áfacsalók kiiktatására szervezett akcióban tizenöt helyszínen tartottak házkutatásokat a könyvelési anyagok, számlák, szerződések és egyéb bizonyítási eszközök lefoglalásához. Már akkor megkezdődött a tanúk kihallgatása is, ami folytatódott a nyomozás további fázisaiban. Az elkövetési érték biztosítására végrehajtott készpénz-lefoglalásnak, a nagy értékű ingatlanok és üzletrészek zár alá vételének köszönhetően a költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérül.

Az ügyben a csalási láncolatot irányító személyek – egy férfi és egy nő – mellett gyanúsítottként szerepel a hamis okmányokkal variáló fuvarozócég ügyvezetőnője, valamint a szlovák cég ügyvezetője is. Az üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt akár tíz év szabadságvesztés is kiszabható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában