láthatatlan

2017.08.09. 19:30

Bekötött szemmel keresték a tányérra tett falatokat

Minden ilyen kezdeményezés egy lépéssel közelebb hozza egymáshoz a látó és a látássérült embereket.

Rónai Gábor

Fotó: Mártonfai Dénes

Empátia. Ez volt a kulcsszó Réger Balázs köszöntőjében. A Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület Elnöke a szekszárdi Ízlelő Csalábdarát Étteremben tartott „Láthatatlan vacsora” felvezetéseként előtt arról beszélt, hogy meg kell mutatni a látó emberek számára azokat a problémákat, amelyekkel látássérült embertársaik találkoznak a mindennapjaikban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott esemény szervezését az egyesület támogatásával a Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház vállalta magára. Dalla Valle Bettina irodavezetője úgy fogalmazott, hogy először a fejekben kell akadálymentesíteni, mert csak így tud egy látó ember empatikussá, segítőkésszé válni látássérült embertársaival szemben.

A tucatnyi meghívott között ott ült az asztalnál Kovács Lászlóné a Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Szervezetének elnöke, aki örömmel üdvözölte a kezdeményezést. Kihangsúlyozta, hogy minden ilyen esemény egy lépéssel közelebb hozza egymáshoz a látó és látássérült embereket, s egyúttal megköszönte az egyesület elnökének a támogatást.

„Izgalmas perceket kívánok” – fogalmazott Réger Balázs, mielőtt mindenkinek egy fekete szalaggal bekötötték volna a szemét.

„Rutin meg az évek.” Ezt már Bálványosi Zoltán válaszolta a látássérültek étkezési nehézségeit firtató kérdésre. A vakvezető kutyával érkező fiatalember elmondása szerint születése óta vak. „Hangokra, súlyokra igyekszünk figyelni étkezésnél” – mondta, majd nagy derültséget okozva hozzátette, hogy a kutyája nem fog „kunyerálni” az asztalról, mert mielőtt megérkezett, megetette. Aztán gyakorlott mozdulatokkal elfogyasztotta az elé tett salátát.

Érdekes volt figyelni, ahogy a látó asztaltársaság villájával, késével kopogtatta a tányérját, de végül mindenkinek sikerült megküzdenie az előétellel. Ahogy a főétellel is, bár egyesek meglepetéssel haraptak rá a borskérges sertéssültre, a grillezett gombára, vagy az aszalt paradicsomos puliszkára. Arról nem is beszélve, hogy a kancsóból vizet tölteni sem volt egyszerű bekötött szemmel, különösen úgy, hogy előzőleg az asztaltárs már töltött magának és néhány centivel távolabb tette le a „megszokott” helytől.

Kovács Lászlóné az eseményen elmondta, hogy a napokban fognak átadni az egyesület tagjai számára tizennégy mobiltelefont, amelyet a Magyar Nemzeti Banktól pályázaton nyertek, s amelyek a vakok mindennapjait nagyban megkönnyítő képernyőolvasó, pénzfelismerő, illetve navigációs szoftverrel is el vannak látva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában