Ünnepi közgyűlés

2017.08.29. 17:30

A továbbvihető örökségben rejlik a város megtartó ereje

A továbbvihető örökségben is rejlik a város megtartó ereje, fogalmazott Ács Rezső polgármester a keddi ünnepi közgyűlésen. Szekszárd Város Napját ünnepelték a megjelentek, arra emlékezve, hogy a megyeszékhely első városi képviselő-testülete 1905-ben augusztus 29-én alakult.

Budavári Kata

Szekszárd nagy szülötteit, Baka Istvánt és Mészöly Miklóst idézve mutatta be Ács Rezső, miben rejlik a város megtartó ereje. A költő és az író érzelmi kötelékei az emlékekhez vezettek, hiszen művészetük máshol teljesedett ki. Az itt élők kötődése ugyanakkor táplálkozhat a polgármester szerint a továbbvihető örökségből, az évszázadok alatt felgyűlt szellemi értékből, melyet nemcsak a kultúra, de más területek, így a borkultúra is jellemez. A megyeszékhely barátságos, biztonságos voltára utalva a városvezető hangsúlyozta: „nem belesüppedni szeretnénk a nyugalomba, hanem építeni rá”. Ezt teszi lehetővé például a Modern Városok Program, melynek célja, hogy a fiatalok itt maradjanak, a családok pedig itthon érezzék magukat.

Az ünnepi közgyűlésen kiállították a város Aranykönyvét, melybe a 2016-os év fontos eseményei, eredményei is bekerültek. A Város Napján került sor továbbá a kitüntetések átadására, a munkájuk, közéleti szerepvállalásuk alapján kiemelkedő személyek vették át elismeréseiket a polgármestertől.

Szekszárd Város Díszpolgára kitüntető címet kapott Mészáros Pál borász, aki 2017-ben azzal koronázta meg eddigi sikereit, hogy Az Év Bortermelője díjat vehette át Áder János köztársasági elnöktől. Szekszárd Város Díszpolgára posztumusz kitüntető címet adományozott az önkormányzat dr. Hadnagy Albert megyei főlevéltárosnak, szakfelügyelőnek a város múltjának feldolgozásáért és Szekszárd értékeinek megőrzése érdekében kifejtett több évtizedes áldozatos munkája elismeréseként. Pro Urbe Szekszárd Emlékplakettet kapott – nem először – Szabadi Mihály. A város így tiszteleg a hírnevét jelentősen növelő néptánc koreográfus, népművelő, író életműve előtt. Közjóért kitüntető díjat kapott Baltavári István és felesége, Baltaváriné Joó Mária közösen végzett értékmegőrző-, helyreállító munkájáért;,

Petrits Szilveszter és Petrits Péter, akik manufaktúrájukkal Szekszárd hírnevét növelik, és karitatív szolgálatot végeznek; Zalakovics Gábor, a városi diáksportért végzett több évtizedes áldozatos tevékenységéért; Ácsné Oláh Gabriella a hátrányos helyzetűekért végzett lelkiismeretes, odaadó munkájáért; az Ifjúsági Fúvószenekar Szekszárd, mely nemrégiben Szomjú-díjat is kapott; valamint a Borvidék Futóegyesület helyi és országos tömegsport rendezvények aktív szervezőjeként és résztvevőjeként. Hirling Ádám kitüntető díjat kapott Kovács Lászlóné, a polgármesteri hivatal adóosztályának vezetője. Tormay Károly kitüntető díjban részesült Bánhidyné Fodor Adrien védőnő. Triebler Irma kitüntető díjat érdemelt Palkó Jánosné, a Mérey utcai Idősek Otthona foglalkoztatás terapeutája. A szekszárdi német nemzetiségi önkormányzat Klézli János-díj a Szekszárdi Németségért elismerését dr. Józan-Jilling Mihály elnöktől Tircsi Richárd, az EMMI főosztályvezetője vette át. A kitüntetettek nevében Szabadi Mihály mondott köszönetet, hangsúlyozva, hogy aki tenni akar, nem anyagi érdekeltségért, hanem a közösségért tesz.

Címkék#Szekszárd
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában