Gyógyszerfüggőség

2017.09.02. 15:13

Az orrcsepp és a hashajtó is okozhat függőséget

Kevéssé köztudott és talán kevésbé feltűnő, de hazánkban is igen magas a gyógyszerfüggők száma. A leggyakrabban az altató- és nyugtató szerek, fájdalomcsillapítók, és kissé talán meglepő módon a hashajtók, valamint orrcseppek okoznak gondot.

Hargitai Éva

Magyarországon közel kétszázezren vannak azok, akik valamilyen gyógyszerfüggésben szenvednek – idézte az MTI Zacher Gábor toxikológust, aki az M1 csatornán beszélt a témáról. A szakember szerint nagyjából 70 ezren altató- vagy nyugtatószer-, 100 ezren hashajtó-, 25 ezren pedig orrcseppfüggők.

Dr. Kertész Ágnes, a Balassa János Megyei Kórház pszichiátriai osztályának osztályvezető főorvosa is megerősítette, hogy napi szinten találkoznak a problémával. Ennek több oka is van. Egyrészt az, hogy az emberek többsége könnyen nyúl a gyógyszerek után, ha valamilyen gondja akad, és nem keres alternatív, kreatív, de talán nem annyira kézenfekvő megoldást. Ugyanakkor a reklámok is azt sulykolják nézőikbe, hogy a pirula alkalmazása a legegyszerűbb és leggyorsabb. Mivel az emberek nem szívesen járnak orvoshoz, gyakori a vény nélkül kapható gyógyhatású készítmények használata, amelyek között szintén vannak olyanok, amelyek gyorsan függőséget okoznak. Az is sokszor előfordul, hogy a kúraszerűen rendelt gyógyszereket tovább szedik a betegek mint kellene, vagy az orvossal történt egyeztetés nélkül emelik a dózist, akár kontrollvesztő módon. A pszichiátriai betegek közül a szorongásos és depressziós kórképekben szenvedők, az egyéb függőségben érintettek, mint az alkoholproblémákkal küzdők, különösen ki vannak téve a gyógyszerfüggővé válásnak.

Függőségről akkor lehet beszélni, ha valakinek egy gyógyszerből egyre nagyobb adagot kell bevennie a kívánt hatás elérése érdekében, illetve egy idő után az sem elégséges, és megvonási tünetek jelentkeznek. Az altatók, fájdalomcsillapítók és a hashajtók okozzák a legnagyobb gondot, a nők és az idősek a legérintettebbek. A hölgyeknél a menopauza során sokszor alakulnak ki szorongásos, alvászavaros állapotok, amelyek az idős korra is jellemzőek, így ők a szorongásoldó és altatószer függőségnek leginkább kitettek. A középkorú, illetve idősebb, leginkább nő pácienseik körében a fájdalomcsillapítótól való függés is gyakori. A szakember arról a tapasztalatáról is beszámolt, mely szerint az osztályukon megforduló betegek mintegy 30–40 százaléka már valamilyen hashajtótól is függő. 

A háziorvosi gyakorlatban nagyon gyakran írnak fel altatót, szorongásoldót, még mielőtt az alváshigiéné megfelelőségét ellenőriznék. Sajnos elavult altatók is forgalomban vannak még. Olyan is, amely 24 óra után sem ürül ki a szervezetből, tehát az ébrenlétre is kihat. Ettől a beteg egész nap tompább, fáradtabb, rosszabbak a reflexei. Ultrarövid idejű altatókat is gyakran írnak fel, amelyeket leginkább műtéti előkészítés során alkalmaznak, és csak három–négy órás alvást biztosítanak. A komoly altatószer függők nemcsak este, hanem napközben is bevesznek akár 20–30 tablettát is, anélkül, hogy a hatás számottevő lenne. A fájdalomcsillapítók közül azok okoznak a legkönnyebben függést, amelyek szintetikus opiátot tartalmaznak. A mai korszerű szorongásoldókat – amelyek gyors hatásúak, könnyű megoldást jelentenek – szintén sokan szedik függő módon, rövid kúra helyett évekig, vagy akár évtizedekig is.

A családi minta is meghatározó

A függőség kialakulását genetikai hajlam is befolyásolja, valamint a családi szokások is meghatározóak. Aki azt látta otthon, hogy a problémákra egyből gyógyszer volt a válasz, maga is könnyebben nyúl értük. A szorongásoldókról és az altatókról való leszokás több hetes folyamat, és igen megterhelő a szervezet számára, hiszen egyrészt előjönnek a tünetek, amelyek miatt a gyógyszert elkezdték szedni, valamint megvonási tünetek is csatlakoznak hozzájuk. Ez már kis dóziscsökkentés mellett is sokszor arra sarkallja a betegeket, hogy visszaálljanak a régi adagra, vagy még emeljék is azt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában