Piac

2017.09.03. 06:58

Kenyérárak: vajon ki emel majd a végén?

A liszt ára szeptembertől kilogrammonként 11–15 forinttal emelkedhet, legalábbis ezt tervezik a malmok. A megyében működő pékségek egy része úgy ítéli meg, az áremelést nem tudják „lenyelni”, van olyan pékség, mely már be is jelentette, hogy emelni fog. A kisebb üzemek azonban egyelőre várnak, attól tartanak elveszítik eddigi vevőkörüket.

Mauthner Ilona

A kenyér mindenkori ára nemcsak a pékségek életét határozza meg, hanem úgy tűnik, még mindig elvi kérdést jelent Magyarországon. A liszt ára ugyan emelkedett, és több más alapanyag ára is drágult, de a sütödék egy része nem meri tovább hárítani az emelést, mert attól tartanak, hogy tönkremennek. Tolna és Baranya megye pékszövetségének az elnöke, Kászpári Károly szerint egy visszafogott áremelésen gondolkodnak a pékek, de előbb megvárják, hogy mit lépnek a malmok. – Senki nem akar veszteséget termelni, de a piacon megmaradni nagy küzdelmet jelent nap mint nap, ám mindezért kárpótol bennünket a vásárlók ragaszkodása – mondta Kászpári Károly, aki a családtagjai mellett hat szakemberrel működteti a tengelici székhelyű Frissten Pékséget. A Lipóti Pékség – mely Tolna megyében is egyre több településen nyitott már üzletet – szeptembertől 5–10 százalékkal emeli a kenyérféleségek és más termékei árát. Más cégek szerint a lisztárak emelkedése is kenyérdrágulást vonhat maga után, de számos sütőipari vállalkozás egyelőre kivár az árnöveléssel. A Lipóti Pékség Kft. tulajdonosa döntését azzal indokolta, hogy nehéz megtartaniuk a munkaerőt, mivel sokan inkább külföldön vállalnak munkát. Bécsben például a minimális havi munkabér is 1500 euró, ezért ahhoz, hogy Magyarországon tudják tartani az embereket, évente 15–20 százalékkal is emelniük kell a béreken. Az osztrák kenyérárak átlagosan ötször-hatszor, de akár tízszer is nagyobbak a magyar áraknál, ugyanakkor az az állapot nem tartható fent, hogy a bérek az osztrák szintet, de az árak a magyar szintet képviseljék.

Kászpári Károly szerint is elengedhetetlen az áremelés, csak senki nem meri elsőként meglépni ezt, főleg nem a kisebb pékségek, így örülnek annak, ha azok az üzemek vállalják az emelést, akiknek súlyuk van a hazai piacon.

Az általunk megkérdezett kisebb pékségeknél elmondták, a lisztárak fogják a legjobban befolyásolni az idei kenyérárakat, de szerintük egy hónapot még biztosan várni kell, hogy kiderüljön, milyen áron értékesítik majd a malmok a lisztet. A molnárok egy része a drágább búza miatt biztosan emeli majd a lisztárakat, de sütőipari információk szerint lesznek olyan malmok is, amelyek nem drágítják a lisztet.

A székesfehérvári malom egyik vezetője, Dull Béla azt mondta, náluk a liszt árát szeptembertől várhatóan 10 százalékkal emelik majd. Az új búza drágább mint a tavalyi volt, így az áremelkedést nem tudják „lenyelni”. A kisebb malmok ezen a területen is arra várnak, hogy a nagyok tegyék meg az első lépést. Mindenki tart attól, hogy elveszíti a piacát, tette hozzá Dull Béla.

Országos szinten 5–10 százalékos lisztáremelést tervez a malomipar, amely egyes bejelentések szerint már augusztusban megkezdte az árnöveléseket. A molnárok elsősorban amiatt drágítanák a lisztet, hogy tonnánként 5–6 ezer forinttal emelkedett a búza ára tavalyhoz képest. Az idei 44–45 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási árak 10 százalékkal magasabbak a múlt évinél.

Sok pékség nem bírja a versenyt

A Magyar Pékszövetség adatai szerint közel 1100 magyar sütőipari vállalkozás működik az országban, amelyek összesen 23 ezer embert foglalkoztatnak.

A vállalkozások száma azonban folyamatosan csökken, a piacot pedig mind jobban koncentrálják a nagy áruházláncok sütödéi, amelyek egyre több terméket állítanak elő. Emellett a mintegy 600, hazánkban működő albán sütőipari cég súlya is növekszik a piacon. A szakemberek becslése szerint a búza mennyiségével idén sem lesz probléma, a teljes idei termés meghaladhatja az ötmillió tonnát, amiből várhatóan 1,5 millió tonna lesz sütőipari minőségű. Jelenleg 229–330 forint között kínálják a fehér kenyér kilóját a boltokban, ami még mindig a legolcsóbb, a leglaktatóbb és a legkelendőbb élelmiszerek közé tartozik.

 

Címkék#piac
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában