Paks

2017.09.02. 17:28

A központba költözik az alapellátás

Új szárnnyal bővíti az önkormányzat a Paksi Gyógyászati Központot. Az alapellátás jelentős része a központba költözik, megszűnik a széttagolt struktúra, bővül egyebek között az egynapos sebészet.

Vida Tünde

Tizenegy település 40 ezer lakosát látja el a Paksi Gyógyászati Központ, a rendelőintézet közalkalmazotti létszáma 120 fő, hatan megbízásos szerződéssel, 25 fő közreműködői szerződéssel dolgozik, 29 szakrendelés, öt gondozó, az egynapos sebészet, és fürdőgyógyászati ellátás mellett ma két felnőtt háziorvosi, egy gyermekorvosi, illetve két fogászati körzet alkotja a központot – foglalta össze a jelen állapotot a Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója az önkormányzat lakossági fórumán. Dr. Bodnár Imre arról is beszámolt, hogy a járóbeteg szakellátásban 405 szakorvosi, 48 gondozói, és 76 nem szakorvosi óraszámban 140 ezer beteget látnak el. A betegek 54–58 százaléka paksi. A gyógyfürdőben több mint ötvenezer társadalombiztosítás által finanszírozott kezelést végeznek el évente a teljes körű fizetéses kezelések mellett.

A Paksi Gyógyászati Központ főigazgatója azt mondta, a tervek szerint a mostani két épületrész mellett létesül az új épületszárny, ami közel ötezer négyzetméteres lesz, a jelenlegi épületekkel összekötve funkcionális egységben működik majd. Beköltöznek a külső telephelyeken lévő ellátások, a már bent lévőket is átrendezik. Ezzel a lépéssel szeretnék megszüntetni a jelenlegi széttagolt struktúrát, hiszen az alapellátás jelentős része a központba költözhet, közel a diagnosztikához.

Bővül az egynapos sebészet, a terv egy 10-12 ágyas részleg létrehozása, illetve megkezdik a tárgyalásokat arra is, hogy beköltözzön a háziorvosi központi ügyelet, amely egy „mini” sürgősségi ellátóként működne a jövőben. – A jelenlegi ellátásokat logikai összefüggésben alakítjuk ki – vázolta a főigazgató kitérve arra, hogy a mentők fektetőket kapnak, a megfigyelés is lehetséges lesz, és az új szárnyban olyan betegeket is el tudnak majd látni, akik infúziós kezelésre szorulnak. A gasztroenterológiai rendelés egy hatágyas fektetőt kap a mostani elképzelések szerint, és az egynapos sebészetet is bővítik. 

Dr. Bodnár Imre szavai szerint nem kórház lesz, de nagyon sok többletet ad majd a központ a hagyományos funkciókhoz képest. – Egy teljesen új intézményi struktúra, új típusú ellátóhely jön létre, amelyre még nem igazán van példa – fogalmazott a főigazgató.

A város ügyvivő alpolgármestere, Szabó Péter azt mondta, hogy a tervezett intézménybővítéseket – a rendelő mellett az idősek otthonát is bővítik – az önkormányzat saját forrásból finanszírozza, de a későbbi fejlesztések során számít kormányzati és pályázati forrásokra. Szabó Péter hangsúlyozta, nem kell aggódniuk a paksiaknak amiatt, hogy a megnövekedett lakosságszám az ellátás színvonalát csökkenti, sőt, a mostani beruházások szavai szerint komoly előrelépést jelentenek.

Megtartani és vonzani a munkaerőt

Szabó Péter alpolgármester elmondta, ha megépül a harmadik épületrész, javul az alap- és szakellátás színvonala. Hangsúlyozta, komoly kihívás, hogy a fiatal munkaerőt, fiatal orvosokat Pakson tartsák, Paksra vonzzák. Ennek érdekében is tervez lépéseket az önkormányzat, szolgálati lakást szeretnének biztosítani és lehetőséget arra, hogy magánpraxist is tudjanak folytatni Pakson az orvosok. A tervezési munkálatok ősszel, a kivitelezés a jövő nyáron kezdődhet el. A képviselő-testület már több szükséges döntést meghozott annak érdekében, hogy a kivitelezést gördülékenyen, gyorsan meg tudják valósítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában