Pályázatok

2017.11.21. 07:00

Felmérték a helyi cégek, vállalkozások fejlesztési terveit

Kilenc nyertes uniós pályázatát szeretné közelebb vinni a helyi kis- és középvállalkozásokhoz az önkormányzat.

Balázs László

A cél érdekében a közelmúltban a veszprémi Pannon Egyetem nemzetközi kutatócsoportja – 15 hallgatóval és egy oktatóval – vett részt a kutatótábor elnevezésű projektben. A veszprémiek rutinosnak mondhatók területfejlesztésben, hiszen 2014 októbere óta kilenc településen végeztek felmérést.

– Az egyetem docense, Csizmadiáné dr. Czuppon Viktória – aki tamási lakos – tanítványaival szervez táborokat településekre azért, hogy felmérjék a helyi vállalatok, vállalkozások, kis- és középvállalkozások (kkv-k) igényeit. Milyen fejlesztéseket terveznek ők, a város milyen fejlesztésekben gondolkodik, a cél mindig a vállalkozók és a települések összekötése – mondta el lapunknak Cseresznyés Balázs önkormányzati képviselő. – Tamásiban közel ötven vállalatot értek el a három nap alatt, mélyinterjúkat készítettek. Az eredmény jónak mondható, 76 százalékos volt a válaszadási arány. 

A docens angol nyelven területfejlesztési órákat tart ebben a félévben, a kurzusokon nem csupán az elméleti tudás, de a gyakorlatszerzés is feladat a diákok számára. A tábor többek között azért volt érdekes, mert magyar hallgatók mellett külföldiek – kambodzsai, német, francia és orosz tanulók – is részt vettek a terepmunkán.

– A résztvevők minden este összegzést tartottak, az utolsó napon pedig tájékoztatást adtak Porga Ferenc polgármesternek és az ÉVÜ Kft. ügyvezető igazgatójának, Miklós Károlynak – tette hozzá a képviselő. – Megvitatták a feltárt problémákat, a vezetők a hallgatók meglátásaira, megoldási javaslataira is kíváncsiak voltak. Néhány héten belül az egyetem a felmérés alapján összeállított tanulmányt – felhasználva a docens 17 év terepkutatásban szerzett tapasztalatát – az önkormányzat asztalára teszi. Ezt figyelembe véve fogjuk a pályázatainkat továbbgondolni, illetve a felmerülő hiányosságokat orvosolni. A cégek elsősorban az idegenforgalmi és sportfejlesztésekbe szeretnének bekapcsolódni.

Vállalják az összekötő szerepet

– A campus Vállalatgazdaságtan Intézeti Tanszéke abban segít az önkormányzatnak, hogy felméri, a vállalkozások mennyire vannak tisztában a TOP-os tenderekkel – közölte Csizmadiáné dr. Czuppon Viktória. – Melyek azok a fejlesztések, elképzelések, amelyek a kiírásokban érdekelhetik őket. Fontos, hogy az üzemek és az önkormányzat működjön együtt, tudjanak egymás fejlesztéseiről, így megvalósulhat egy olyan multiplikatív hatása az újításoknak, amely rövid időn belül lecsapódik a településen. Három éve bejegyzett vidékfejlesztési egyesületünk a híd szerepét tölti be az egyes szférák között, illetve a lakossággal is jó kapcsolat tartunk. Feladatunk az önkormányzatnak segíteni abban, hogy tájékoztassuk a kkv-kat a megvalósuló fejlesztésekről.

– Kikérdezzük őket, mik a szándékaik az elkövetkezendő években, milyen beruházásokat szeretnének megvalósítani, milyen kapcsolatban vannak a helyhatósággal, illetve a két fél miben tud egymásnak segíteni.

 

Címkék#Tamási
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában