Kézimunkacsodák

2018.02.06. 11:30

Papírból készülnek időtálló tárgyak

Autodidakta módon fejlesztette tökélyre a fonási technikát: újságpapírból készít dekoratív kosarakat, fonott tárolókat Dránovics Anita.

Balázs László,

Egy kívülálló azt hiheti, hogy az újságpapírból készített kiegészítők nem elég masszívak és kényesek. Pedig a dobozok, kosarak nem csak megszólalásig hasonlítanak a vesszőből font tárolókra, de ugyanolyan tartósak is.

– Megtetszettek a kosarak, amelyeket az üzletekben láttam, de sem az anyaguk, sem az áruk nem győzött meg – mondta Dránovics Anita kézműves. – Utánanéztem az interneten, keresgéltem, hogyan lehetne helyettesíteni a műanyagot. 2011-ben egy külföldi blogon találtam egy leírást és videót, amiből el lehetett lesni néhány fogást. Egy éven át gyakoroltam, utána kezdtem el árusítani a tárgyakat. Ékszereket, tálakat készítettem először, de végül maradtam a fonott kosaraknál, tárolóknál.

– Rengeteg leírás fellelhető az interneten, hobbiként az újságpapír-újrahasznosítás ugyanúgy megtalálható mint a kötés, horgolás. Eleinte sokat jártam vásárokba, de ma már ott tartok, hogy csak megrendelésre dolgozom. Főképp egyedi megrendelésekkel keresnek meg olyan emberek, akik az újrahasznosítás mellett kötelezték el magukat. Nemrégiben egy zalai hölgynek – aki biotermékeit piacon árulja – hatalmas kosarakat fontam. Egy fonal webáruház az általam készített tárolókban árulja majd a kollekcióját – közölte.

A siker persze nem jött magától, de a rengeteg gyakorlás, kísérletezés végül meghozta gyümölcsét. Anita munkásságát egyre többen kedvelik a közösségi médiában. Újrahasznosítani, újragondolni, alkotni, ez jelent számára örömöt.

– A barátnőmet és édesapámat is megtanítottam a technikára – közölte Dránovics Anita. – Sokan írnak a Facebookon, azoknak segítek, akik már elkezdték az ötletgazdag hobbit, de elakadtak. A Szépítők öko­kreatív életmód magazin felkérésére megmutattam, hogy készül egy koszorú. A munkám során próbálom átadni megrendelőimnek az újrahasznosítás szellemét. Számomra fontos, hogy tartós dolgot alkossak, amely amellett hogy szép, évekig is használható.

A papír szinte mindenre használható

Dránovics Anita számára fontos, hogy minél természetesebbnek tűnjenek tárgyai. Fekete-fehér, színes és fehér színben készülnek, nagyon ritkán festi be őket.

A színezéshez egyébként ruhafestéket használ, mert víz alapú és gyorsan szárad. Elmondása szerint a papír a legjobb anyag, szinte mindenre használható. Az öreg, megsárgult újság viszont már nem jó, mert törik. Egy 150–200 darab pálcából készülő kosár elkészítése három-négy órát vesz igénybe formától, nagyságtól és színtől függően. Határidők persze vannak, de a saját idejét osztja be.

A kézzel készült termékeknél mindig a ráfordított időt és a szakértelmet fizeti meg a megrendelő, az alapanyagár nem jelentős összeg.

A tekercsek elkészítése tulajdonképpen nagyon egyszerű. Az ötven centiméter hosszú újságpapírból tíz centi szélességű csíkokat vág ki, majd egy hurkapálca segítségével feltekeri a papírt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában