fejlesztések

2018.02.16. 14:00

Zsúfolt volt az Aprók Háza, ám nemsokára lesz hely a piciknek

Hét pályázatnak köszönhetően 270 millió forint értékű beruházás valósulhat meg Attalán.

Koszorus Rita

Már javában zajlanak az építési munkálatok az attalai óvodán, s szeptemberre egy új szárnnyal kibővülve, megszépülve várja a kicsiket az intézmény. – Eddig egycsoportos volt az óvoda – mondta el kérdésünkre Gelencsér István polgármester. – A 107 millió forintos pályázatnak köszönhetően két csoport elhelyezésére is lehetőség lesz, de teljesen fel is újítjuk az épületet. Egy közlekedési tanpályát is építünk mellette, ami nem a pályázat része, de saját erőből azt is kialakítjuk.

A bővítés már régóta váratott magára – tette hozzá a polgármester. Az épületen ugyanis fogott az idő vasfoga, ráadásul egyre több gyermek van a településen. – Háromszázezer forintos letelepedési támogatást adunk fiatal családonként azoknak, akik itt akarnak házat vásárolni – magyarázta az okokat a polgármester. – Eddig öt családnak adtunk támogatást, de most is van bent két új pályázat.

Megtudtuk, volt olyan is, hogy annyi gyerek jelentkezett az Attalai Aprók Háza Óvodába, hogy el kellett küldeni őket máshova, mert nem volt elegendő férőhely. Az ilyen helyzetek elkerülése érdekében bővítik az ovit. – Jó szervezéssel megoldjuk azt, hogy Csomából, Szabadiból, Nakról ide lehet hozni a gyerekeket – mondta Gelencsér István. Ez a bővítés új munkahelyeket is jelent Attalán, hiszen egy főállású óvónő és dajka számára lesz állás az új szárnynyal bővült óvodában.

Eközben végéhez közeledik a településen a 61. számú főút mentén a járdaépítés. Tizenkétmillió forintot kapott a település a térség országgyűlési képviselőjétől, Potápi Árpád Jánostól, aki saját keretéből támogatta a munkálatokat. – Szándékosan olyan szélesre készítettük a járdát, hogy kerékpárral is lehessen közlekedni rajta – mondta el kérdésünkre a településvezető. – Van, ahol két méter széles lett az új térkövekkel lerakott járda. Már elkészült a művelődési ház energetikai fejlesztése, s a továbbiakban az iskola és annak étkezdéje is sorra kerül. Erre a célra közel 25,5 millió forintot nyert Attala önkormányzata.

Ha sok a lehetőség, meg kell ragadni

Fontos fejlesztés lesz a Tolna megyei településen a vízelvezetők rekonstrukciója, amelyhez 100,8 millió forintos támogatás érkezett. A Rákóczi, a Kossuth és Dózsa utcákban bélelik ki íves betonlapokkal az árkokat. – Ez a beruházás most van közbeszerzés alatt – mondta a polgármester. – Miután kibéleljük és beszintezzük a vízelvezetőket, nem fordulhat majd elő, hogy nagyobb esőzéskor elönt udvarokat, melléképületeket a víz, mert a csapadékot a Csoma és Attala között található árokba vezetjük majd el.

A kormány által év végén kihirdetett 18 milliárd forintos keretből Attalára is jutott 15 millió forint, amelyből két utcát leaszfaltoznak. – Az egyik a Dózsa utca, ahol hiányzott a burkolat – mondta a településvezető. – A Rákóczi utcában pedig tönkrement, miután bevezették a szennyvizet a házakhoz. De még ebben az évben megújul a Petőfi és a Széchenyi utcai járda is, s erő- és munkagépek beszerzésére is kapott támogatást az önkormányzat. Gelencsér István elmondta: soha ennyi pályázati támogatás nem érkezett még Attalára. – Ha ennyi lehetőség van, akkor meg kell őket ragadni – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában