zord hideg

2018.03.03. 07:00

Árulkodó jel lehet, ha nem füstöl a kémény

Ha egy család életveszélyes helyzetbe kerül, mert például teljesen kihűlt a házuk, feltétlenül tárcsázzák a 112-es telefonszámot, és nem maradnak segítség nélkül.

Mácz Katalin, fotó: Mártonfai Dénes

cof

Hétvégén napközben sem emelkedik nulla fok fölé a hőmérséklet, az enyhülés – a korábbi előrejelzésektől eltérően – csak a jövő hét elején érkezik. Szombaton erősen felhős idő várható, a megyében fagyott esővel, ónos esővel is számolni kell. Élénk marad a légmozgás. Vasárnap már szárazabb, naposabb idő ígérkezik, ezzel együtt némi olvadásra is számítani lehet, aminek következményeként az épületek tetejéről nagy tömbökben hullhat a hó. A biztosító társaságok arra figyelmeztetnek, az ingatlan tulajdonosának a felelőssége, hogy a járókelőket és a járművek tulajdonosait figyelmeztesse a veszélyről. Ugyanúgy, ahogy a házak előtti járdák letakarítása is a tulajdonos kötelessége. 

Érkezett jelzés szerkesztőségünkhöz olvasóinktól, miszerint nem mindenkinek tart ki a tűzifája a zord idő végéig. Ez elsősorban szociális probléma, így elsőként az önkormányzathoz érdemes segítségért fordulni. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint azonban, ha egy család életveszélyes helyzetbe kerül, mert például teljesen kihűlt a házuk, feltétlenül tárcsázzák a 112-es telefonszámot, és nem maradnak segítség nélkül. Ugyanez igaz az elakadt járművel tulajdonosaira is. Egyúttal arra kérik a közösségeket, hogy fogjanak össze, figyeljenek oda idős, beteg szomszédaikra. Árulkodó jel lehet, ha nem füstöl a kémény, vagy napok óta nincs ellapátolva a hó a ház előtt. Ilyenkor meg kell próbálni felvenni a kapcsolatot a lakóval, ha ez nem sikerül, akkor érdemes értesíteni a rendőrséget. A rendőrök értesítés nélkül is folyamatosan figyelnek arra, hogy ne történjen tragédia.

Melegfront

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint meleg fronthatás okozhat az arra érzékenyeknél fokozott feszültségérzéshez, fejfájást, fáradságot, vagy éppen álmatlanságot. Csökkenhet a teljesítőképesség, valamint vérnyomás ingadozás is előfordulhat. Számítani lehet még szapora pulzusra és megnőhet az embólia kockázata. Könnyebben alakul ki lázas, gyulladásos állapot. A koncentráló-képesség is csökkenhet a munkában és az utakon egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában