energia

2018.03.10. 11:30

Hazánk importkitettsége drámai szintet érhet el

A március eleji energia-felhasználási csúcs arra mutatott rá, hogy a hazai villamosenergia-rendszer importkitettsége bizonyos időszakokban igen drámai szintet érhet el, ezért szükség van Paks II-re – hangzott el a HG Media „Fókuszban: Energetika forradalma” című konferenciáján, Budapesten.

Vida Tünde

A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjében kitért arra, hogy március 2-án a hazai energiafelhasználás történelmi csúcsot ért el. Ezen a napon az átlagosnál hidegebb időjárás miatt a hazai villamosenergia-rendszer terhelése 6835 MW-os rekordot mutatott. A csúcsterhelés miatt mintegy 50 százalékos importtal üzemelt a hazai villamosenergia-rendszer, mondta Süli János. A tárca nélküli miniszter azt mondta, a kormány a napenergia mellett tette le a voksát, miután Magyarországon a szeles csatornák száma korlátozott. A napenergián kívül a hazai energiamix másik két pillérének az atomenergiát, illetve a lignit és a földgáz kombinációját nevezte.

Dr. Aszódi Attila államtitkár szerint a mostani csúcsterhelés azt mutatta, hogy a hazai importkitettség bizonyos időszakokban igen drámai szintet érhet el, és az időjárásfüggő megújuló erőművek nem képesek hozzájárulni a villamosenergia-ellátás biztonságához. – Az ország helyzete az ellátásbiztonság szempontjából rendkívül kiszolgáltatott. Az idős konvencionális európai erőművek bezárásával pedig a helyzet csak romlani fog – szögezte le. 

Aszódi Attila államtitkár nemzetközi kitekintésben mutatta be a beruházás indokoltságát. Beszélt arról, hogy a magyar terveket megvétózni szándékozó osztrákok háromszor akkora villamosenergia-termelő kapacitással rendelkeznek, aminek 55%-a vízerőmű. Magyarország természeti adottságaiból adódóan ezt az utat nem tudja követni, hangsúlyozta az államtitkár. Németországban nagyon komoly erőműkapacitás van, beleértve a megújulókat is, de amíg ez utóbbiak a kapacitásnak felét adják, addig a termelésnek csak 17 százalékát.

Bács Zalán, a Rosatom magyarországi fióktelepének vezetője az orosz fővállalkozó beszerzési rendszeréről szóló előadásában emlékeztetett rá, hogy az Európai Bizottsággal történt megállapodás értelmében a projekt teljes értékének 55 százalékát EU-szabvány szerinti beszerzési folyamatban kell kiválasztani, ebben a Roszatomhoz tartozó vállalatok nem vehetnek részt. 45%-ról saját hatáskörben dönthet a fővállalkozó. Fontos a második alvállalkozói szint, ahol széles lehet a spektrum, konzorciumi formában, vagy önállóan csatlakozhatnak a cégek.  Az EU elvárásai mellett a Roszatom szigorú orosz törvényeknek megfelelő belső szabályai lesznek érvényesek. – A Roszatom se működik másképp, mint más multinacionális cégek, ugyanazon alapelvek mentén választják ki alvállalkozóikat, ugyanazon követelményeket támasztják – mondta Bács Zalán. Ezek közé tartozik – mint mondta – a jogi megfelelőség, a pénzügyi stabilitás, szükség lesz referenciákra, engedélyekre, meg kell felelni a minőségbiztosítási követelményeknek.

A Roszatom bizonyos adaptációt hajt végre annak érdekében, hogy lehetőséget biztosítson a magyar cégeknek a részvételre. A beszerzési folyamatot a Pakson bejegyezett fióktelep végzi, a beszerzés nyelve angol lesz, részletezte a Roszatom képviselője. Hangsúlyozta, hogy kellő időt fognak hagyni az ajánlattételre és kellő publicitást adnak a tendereknek.

Olcsó energiával

Az elmúlt évtizedekben a külföldi befektetőket olcsó bérekkel lehetett Magyarországra csábítani, ám a fiatalok elmentek. Most olcsó energiaárakkal, közműdíjakkal akarjuk idehozni az ipart, és biztosítani, hogy a bérek emelkedjenek, hogy a fiataljaink itthon maradjanak, a befektetők idejöjjenek – fogalmazott a HG Media gazdasági fórumán Süli János. Az energetika forradalmával foglalkozó találkozón az atomerőmű két új blokkjának megvalósításáért felelős miniszter emlékeztetett rá, hogy a Paksi Atomerőmű a legolcsóbban termeli a villamos energiát, amióta csak működik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában