oktatás

2018.03.08. 17:30

A szülők szabadon választhatnak iskolát a gyermekeiknek

Nem sokkal több, mint egy hónap van az általános iskolai beíratásig. Bizonyos dokumentumok nélkül nem érdemes elindulni az intézményekbe. A felvételről első fokon az iskola igazgatója dönt.

Budavári Kata

Az iskolai beíratás időpontja 2018. április 12. (csütörtök) és április 13. (péntek), áll a Tolna Megyei Kormányhivatal tájékoztatójában. Ezeken a napokon reggel nyolc óra és este hét óra között kell beíratni a tanköteles korba lépő gyerekeket a lakóhelye szerint illetékes, vagy a választott iskola első évfolyamára. A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik. Idén ezek azok a gyerekek, akik 2012 augusztusának végéig érik el a hatéves kort, és akiknek iskolaérettségét az óvoda igazolja. Akinek az esetében azt a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig az óvodában részesül ellátásban, és ezt követően válik tankötelessé.

A leendő elsősök felvételéről az iskola igazgatója dönt. Ha elutasítja azt, a szülő – jogszabálysértésre vagy érdeksérelemre való hivatkozással – a közléstől vagy attól az időponttól számítva, amikor a döntés a tudomására jutott, tizenöt napon belül indíthat eljárást a gyermek érdekében. A kérelmet a fenntartónak kell címezni, de a döntést hozó intézménynél kell benyújtani (a fenntartó a legtöbb esetben a tankerület, de lehet például egyház vagy intézmény is). Ha a választott iskola igazgatója a gyermek felvételét elutasítja, a szülő a gyermekét a döntés jogerőre emelkedését követő öt napon belül köteles beíratni a kötelező felvételt biztosító iskola első évfolyamára. Aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló tanköteles gyermeket az iskolába nem íratja be, szabálysértést követ el, és pénzbírsággal sújtható.

Az általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, aki életvitelszerűen az általános iskola körzetében lakik azaz ha a tanulónak a kötelező felvételt biztosító iskola körzetében van a lakóhelye, ennek hiányában a tartózkodási helye. Jó tudni, hogy az általános iskolai körzethatárok nem érintik a szülők törvény által biztosított iskolaválasztási szabadságát.

A szükséges dokumentumok

Az általános iskola első évfolyamára történő beiratkozáshoz a gyermek nevére kiállított személyi azonosító, a gyermek lakcímét igazoló hatósági igazolványt, állandó bejelentett lakcím hiányában tartózkodási helyről szóló igazolást, továbbá az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást kell bemutatni, amely lehet óvodai szakvélemény, nevelési tanácsadás keretében végzett iskolaérettségi szakértői vélemény, sajátos nevelési igényű gyermekek esetében a Szakértői Bizottság szakértői véleménye, valamint nyilatkozat szükséges a közös szülői felügyeleti jog gyakorlására vonatkozóan.

A Tolna Megyei Kormányhivatal meghatározta a kötelező felvételt biztosító általános iskolák felvételi körzetét és a pedagógiai szakszolgálatot ellátó intézmények működési körzetét. Erről a http://www.kormanyhivatal.hu/hu/tolna/hirek/tajekoztato-a-kotelezo-felvetelt-biztosito-altalanos-iskolai-korzetekrol-2018 linken tájékozódhatnak.

Borítóképünkön: A nagycsoportosok iskolaérettségét minden intézményben felmérik Fotó: Makovics Kornél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában