Majális

2018.04.30. 11:30

Majálist és gyereknapot is rendeztek a györeiek

Tavaszi fesztivál néven újszerű rendezvényt szerveztek Györén szombaton.

Ihárosi Ibolya, fotó: Makovics Kornél

Mint azt László Olga, az iskola igazgatója elmondta, Az iskola Györén című pályázaton elnyert összeg révén a község hagyományos rendezvényei mellett újak megtartására is mód nyílik. Ilyen a Györei Tavaszi Fesztivál, amelyben a majális és a gyermeknap programjai ötvöződtek.

Májusfaállítással kezdődött a nap, melyet tíz órától 6 korcsoportban a futóversenyek követtek, 11 órától a Kútvölgy Óvoda gyermekeinek szereplésével kezdődött a műsor. Őket követte a nagymányoki Pitypang Óvoda nagycsoportjának bemutatkozása, majd az izményi gyermektánccsoport fellépése. Ezután a helyi Kosnas házaspár néptáncbemutatója örvendeztette meg a közönséget. Stílusváltás következett, mikor a komlói New Generation csoport lépett színpadra. A fellépések sorát a Györei Templom Általános Iskola társastánc-bemutatója zárta. Ezt követően minden jelenlévőt ebédre invitáltak a szervezők. A gyermekek nagy örömére délután kettőtől Peppinó vezetésével a „Jóbohócok” csapata lépett fel, akik a gyerekeket közös játékra invitálták. Ezután a felnőttek szórakoztatásáról a nagymányoki városi fúvószenekar és Bayer Attila triója gondoskodott. Délután négytől a Holló együttes zenélt a gyermekeknek. A műsor zárásaként a bonyhádi Kränzlein Egyesület utánpótláscsoportja remekelt.

A nap folyamán focibajnokság is zajlott. A Majális kupát végül a györei gyermekcsapat, a Váralja Gyermekeiért Egyesület ifjúsági csapata és a nagymányoki felnőttek szerezték meg. A gyerekeket egész nap körhinta, légvár, arcfestés, lufihajtogatás, kézműves-foglalkozás várta. Voltak sorversenyek, bárki kipróbálhatta a gólyalábat, sőt zsonglőrködhetett is.

Ma is élő népszokás elsejére virradóra a májusfaállítás

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke.

Hazánkban máig élő népszokás – április 30-ról május 1-re virradó éjszaka – a májusfaállítás, amely a Dél-Dunántúlon kiváltképp népszerű, mondta el kérdésünkre Balázs-Kovács Sándor néprajzkutató. A májusfáról a 19. századtól kezdődően vannak írásos feljegyzések.

Kétféle fa ismeretes, az egyiket középület elé állították, illetve állítják ma is, és amelyre rendszerint bort is tettek üvegben. Legényvirtus volt, felmászni a májusfára, és lehozni a borosüveget. A közösségi fa kidöntéséhez általában valamilyen rendezvény, bál is csatlakozik. A másik típusú májusfát, amelyet színes szalagokkal díszítenek, a lányos ház elé kötözik, vagy ha nagy, akkor le is ássák. Ez a lány iránti gyengéd érzelmeket fejezi ki. A májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak, az udvarló legény vezetésével. Általában őrizték is a fiatalemberek, mert a legények más csoportja olykor elvitte, és más lányos ház előtt állította fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában