paks

2018.04.03. 10:39

Gyarapodnak a nagyadózói körbe tartozó cégek

Jó az adófizetési morál, erősödik a vállalkozói réteg, Paks adóerő-képessége kiemelkedő.

Vida Tünde

Jó az adófizetési morál, erősödik a vállalkozói réteg, szaporodik azon vállalkozások száma, amelyek az úgynevezett nagyadózói körbe tartoznak – mondta el Szabó Péter annak kapcsán, hogy megtartották a Prelátusban a hagyományos nagyadózói fogadást. A város vezetői, Szabó Péter polgármester, Bana János és Barnabás István alpolgármesterek fogadták azokat a vállalkozókat, cégvezetőket, akik a legjelentősebb összegű helyi adóval járulnak hozzá Paks bevételeihez. A polgármester tájékoztatása szerint a város bevételeiből jelentős hányadot képviselt tavaly a helyi adókból származó 7,7 milliárd forint. Ennek több mint felét az iparűzési adó tette ki, de jelentős tétel volt a vállalkozások által fizetett építményadó is.

Fontos eredmény 2017-ben, hogy megszületett az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel az építményadóra vonatkozó egyezség. Ennek nyomán lehetőség nyílt arra, hogy az adómértéket 3,6 százalékról 2,2-re mérsékelje az önkormányzat – emlékeztetett Szabó Péter. Paks adóerő-képessége kiemelkedő a városok között. Ez annak köszönhető, hogy ott működik az ország egyetlen atomerőműve – fogalmazott a polgármester. Azt mondta, jó kapcsolatra törekszenek a Paks II. Atomerőmű Zrt.-vel is, amely – bár még nem tartozik a nagyadózók közé – meghívást kapott a találkozóra.

Az önkormányzat célja, hogy az adómértéket lehetőleg alacsonyan tartsa, illetve hogy a befolyt bevételekből magas színvonalon működtesse a város intézményeit, szolgáltatásait, és végrehajtsa a szükséges fejlesztéseket – vázolta a polgármester.

Beszélt arról is, hogy az intézmények fenntartása tavaly 2,2 milliárd forintot emésztett fel. Sok pénzt – 1,2 milliárd forintot – áldoz az önkormányzat az egészségügyre, a szociális ágazat kiadása félmilliárd forint, ugyanennyi az óvodák fenntartása.

Vincze Károly húsz éve érdekelt cégvezetőként Pakson. Az Elektro-Metall Paks Kft. ügyvezetője. Mint elárulta, tapasztalatai pozitívak. Cégük 2001-ben beköltözött az ipari parkba, ahol rendezett körülmények vannak. – A város gondoskodott az infrastrukturális fejlesztésekről, lényegében minden együtt áll, hogy jól tudjuk végezni a dolgunkat – összegezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában