Magyar Országgyűlés

2018.05.08. 18:33

Esküt tettek a mi képviselőink is

Letették esküjüket az országgyűlési képviselők, s ezzel megalakult az új parlament. A Magyar Országgyűlésnek ezúttal is 199 képviselő a tagja, a Ház munkájában további 12 szószóló vesz részt. Megkérdeztük a Tolna megyei képviselőket, milyen munkára, megbízatásokra számítanak.

Munkatársainktól

Elsődleges feladatának a választókerülete képviseletét tekinti Horváth István. Az előző parlamenti ciklusban dolgozott miniszteri megbízottként, a kormány sertésprogramját felügyelte, majd a megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkárként tevékenykedett. – Átalakulnak a minisztériumok, ezek feladatainak meghatározása most zajlik – mondta. – Hogy a Modern Városok Program koordinációjával járó feladatok elvégzésében számítanak-e rám, egyelőre nem lehet tudni. Gondolom az nem titok, hogy a vidékfejlesztés szívügyem, mint ahogy az sem, hogy tudatosan fordultam a mezőgazdasági szakpolitika, azon belül is az állattenyésztés felé – válaszolta arra a kérdésre, hogy milyen területen dolgozna szívesen.

Potápi Árpád János, aki az előző kormányzat alatt nemzetpolitikáért felelős államtitkár volt, Bonyhád és környékének képviseletét látja el. Ez ötvennyolc települést jelent. Mint mondta, már most gyülemlik a munka, unatkozni egy percig sem fog az elkövetkező években. Hozzátette, mindenképpen szeretne eljutni azokra a településekre, ahova az elmúlt ciklusban nem sikerült. Emellett továbbra is szívesen foglalkozna szívügyével, a nemzetpolitikával. B. K.

Országgyűlési képviselőként első ízben tett esküt Süli János, viszont miniszterként alig több mint egy évvel ezelőtt átesett hasonló „procedúrán” az Országházban. Lapunknak azt mondta, egészen más volt a kettő, hiszen akkor egyedül állt ott, most viszont közel kétszázan mondták együtt az eskü szövegét, aminek ily módon igazán más hangulata volt. A mostani abban is más, hogy 60 ezer ember képviseletében mondott esküt, ami komoly felelősség, de ugyanakkor szívet melengető érzés is. A képviselő azt is elmondta, hogy semmilyen bizottságban nem vállalt tagságot, mivel a miniszterelnök a tárca nélküli miniszteri posztra jelölte, azzal pedig ez összeférhetetlen lenne. Két bizottság fogja majd meghallgatni miniszterjelöltként a következő napokban Süli Jánost.

Hirt Ferenc negyedszer tett esküt, mint országgyűlési képviselő. Ennek ellenére számára nem veszítette el a varázsát sem maga az eskü, sem az ország háza. Most listás képviselőként jutott mandátumhoz, mint mondta, hálás a választóknak, hogy bejutott a Parlamentbe. Úgy gondolja, Tolna megyének jól jön egy plusz képviselő és Süli Jánosnak is a segítség, különösen annak tükrében, hogy milyen sok feladat vár rá a Paks II projekt kapcsán. – Már beszéltünk a munkamegosztásról – mondta. Hirt Ferenc azt is elárulta, hogy betegsége miatt muszáj volt meghoznia azt a döntést, hogy nem indul egyéni jelöltként. A küzdelemnek még nincs vége – mondta. Hozzátette, úgy érzi, lesz ereje a képviselői munkához. Ebben a ciklusban a törvényalkotási bizottságnak lesz a tagja. V. T.

Hadházy Ákos, az LMP országgyűlési képviselője nem vett részt az alakuló ülésen. Az esküt később teszi le. Kérdésünkre elmondta, hogy ez szimbolikus lépés volt a részéről, tiltakozás azon körülmények ellen, amelyek közt ez a parlament létrejött. Sok csalásról is tudni lehet, ezen kívül sértette az esélyegyenlőséget az évek óta folytatott 100 milliárdos kormányzati propaganda. Ennek az összegnek a töredéke sem állt az ellenzék rendelkezésére. Legfontosabb képviselői feladatának továbbra is a korrupciós ügyek feltárását tartja, folytatódik tehát korrupció infó. Annak érdekében is szeretne tenni, hogy visszaszoruljon a mértéktelen kormányzati propaganda. Arra a két kérdésre, hogy vállalna-e ismét tisztséget az LMP-ben, illetve a frakcióban, egyformán nemmel válaszolt.

Kalandos úton jutott az országgyűlésbe Harangozó Tamás, az MSzP képviselője. Visszavonuló képviselőtársa Gőgös Zoltán az ő javára mondott le a mandátumáról. Legfontosabb képviselői feladatának azt tartja, hogy minden erejével küzdjön egy szabad és demokratikus európai Magyarországért, amely szolidáris, igazságos és a polgárok jogain alapszik. A parlamenti munkából is kiveszi a részét, ugyanis a törvényalkotási bizottság alelnökének választották. Továbbra is dolgozik a honvédelmi és rendészeti bizottság tagjaként. Arra a a kérdésre, hogy milyen tisztségekre pályázik, Harangozó Tamás elmondta, a megyei elnöki posztért ismét indulni fog annak érdekében, hogy felélesszék, illetve megerősítsék a párt vidéki szervezeteit. I. I.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában