katasztrófavédelem

2018.05.04. 07:00

Kevesebb volt tavaly a műszaki mentés

Közel négyszáz esetben riasztották a szekszárdi tűzoltókat az elmúlt évben. Többek között ez is kiderül a közgyűlés által most elfogadott beszámolóból.

Hanol Erzsébet, fotó: Mártonfai Dénes

Elfogadta a megyeszékhely közgyűlése a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság elmúlt évi tevékenységéről szóló tájékoztatót. A Kiefaber Gábor tűzoltó alezredes, kirendeltségvezető által készített beszámolóból kiderül, hogy az elmúlt évben háromszázkilencvenöt tűzoltói beavatkozást igénylő esemény történt: száznyolcvanhárom tűzesethez és kétszáztizenkét műszaki mentéshez vonult a tűzoltó-parancsnokság állománya. 2017-ben az előző évhez képest tizennégy százalékkal csökkent a műszaki mentések száma, viszont harminchat százalékkal több tűzeset történt.

Az emelkedés oka elsősorban, hogy több volt a szabadtéri tűz. A hivatásos tűzoltó-parancsnokság a Bátaszéki és a Tolnai Önkormányzati Tűzoltó-parancsnoksággal együttműködve látja el a feladatait. Az elmúlt évben összesen hatvanöt tűzesethez és száz műszaki mentéshez vonultak az önkormányzati tűzoltók. Az önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai százharminckét káreset felszámolásában vettek részt.

A kiemelt tűzoltó beavatkozások közé sorolták a szekszárdi polgármesteri hivatalban februárban keletkezett tüzet. Az akkor még felújítás alatt álló épületben a lépcső alatt elhelyezett laminált padlókötegek, csomagolóanyag és ajtólap kapott lángra. A másik jelentős eset márciusban Decsen történt, amikor egy több mint kétszáz négyzetméter alapterületű, kétszintes családi ház égett teljes terjedelmében. Halálos áldozata nem volt a tavalyi tűzeseteknek. Szén-monoxiddal kapcsolatos eseményhez az illetékességi területen négy esetben riasztották a szekszárdi tűzoltókat. Mindegyik esetben a CO-érzékelő jelzett. Az elmúlt év fontos eseménye volt, hogy egy új Rába gépjárműfecskendőt állítottak szolgálatba.

A beszámoló az iparbiztonsági, a polgári védelmi és az integrált hatósági szakterület tevékenységét is részletezi. Az idei feladatok között szerepel, hogy a hatósági eszközök révén nagy hangsúlyt fektessenek a megelőzésre. Soron kívül ellenőrizni fogják a téves tűzjelzéseket, a zenés-táncos rendezvényeket, a szabadtéri égetés szabályainak betartását, a vízelvezető rendszereket és a települési riasztó rendszereket. A tűzesetekkel kapcsolatos sérülések és halálesetek megelőzése érdekében pedig folytatják a tájékoztató kampányt.

Bebizonyosodott, hogy pozitívan hatnak az ellenőrzések

Az iparbiztonsági szakterület munkája kapcsán az elhangzott beszámolóból kiderül, hogy a súlyos balesetek megelőzése érdekében a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemeket és a küszöbérték alatti üzemeket szoros hatósági felügyelet alatt tartották.

Tavaly ötvennyolc alkalommal ellenőrizték veszélyes áruk közúti szállítását. Nyolcszázöt járművet ellenőriztek, hat jármű esetében kilenc szabálytalanságot állapítottak meg. Veszélyes áruk vasúti szállítását negyven esetben ellenőrizték, és négyszáznegyvenkilenc járművet vizsgáltak meg. Szabálytalanságot egy esetben tártak fel.

A polgári védelem terén a megelőzést a települési helyszíni szemlék jelentették. Ellenőrizték a csapadékvíz-elvezető rendszereket a víz- és a viharkárok megelőzése érdekében. Szabálytalanságot harminchét településen találtak, viszont pozitívum, hogy a korábbi évek ellenőrzései kedvezően hatottak a belterületi vízelvezetők karbantartására.

Az integrált hatósági szakterületen több célcsoportot vizsgáltak. A tűzvédelmi hatósági ellenőrzések száma emelkedett, ezért több hiányosságra derült fény, ugyanakkor a határozott hatósági fellépésnek köszönhetően javulni látszik a tűzvédelmi helyzet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában