Felújítják a strandokat, színpadot állítottak

2018.05.23. 17:30

Nagyon készülnek a szezonra Fadd-Domboriban

Színpadot építettek a kajak-kenu pályánál, villanyt szereltek a nagystrandon. Fadd-Domboriban a szezonra készülnek.

Budavári Kata, fotó: Mártonfai Dénes

Hogy valami nagyon készül, már az is mutatta, hogy a Fadd-Domboriba vezető út menti ágakat gallyazták csütörtökön. Egy-két kilométerrel arrébb pedig a faddi elágazót újítják fel, a célra pedig olyan hatalmas munkagépeket is bevetnek, hogy egy járművekért lelkesedő óvodás megnyalná mind a tíz ujját. Domboriba beérve aztán úgy tűnik, mintha az üdülőfalu még szenderegne, hiszen a nyaralótulajdonosok nem özönlötték el, itt-ott térdig érő gaz veri fel a portákat. De nem mindenhol, hiszen másutt jól láthatóan készülnek a szezonra. Néhány német rendszámú autót is látunk, illetve kerékpárosokat, akiket az igazi túrázásra való idő csalt ki. Összességében még nem pezseg az élet Domboriban, de ez a nyugalom látszólagos.

A kajak-kenu pályánál lévő torony környékén ugyanis más volt a helyzet, itt férfiak dolgoztak serényen. Fémszerkezetes színpadot állítottak fel, amikor mi beszéltünk velük, épp végeztek a munka nehezebbik részével. Lényegében csupán néhány csavarra vártak, aztán már csak az volt hátra, hogy a ponyvát, amely az esőtől, napsütéstől védi a színpadon állókat, felhelyezzék.

Júniustól folyamatosan rendezvények lesznek itt, mondták, így erre az építményre igen nagy szükség lesz. Ezt erősítették meg a közeli kis büfé-étterem soron, ahol egy vendéglátóhelyen dolgoztak. A hölgyek elmondták, jelenleg csupán csoportoknak, rendezvényekre főznek.

A nagystrandon, amely a kettes számot viseli, épp ebédszünetet tartottak a felújítást végző dolgozók. Ide egyébként illetéktelenek nem tehetik be a lábukat. De beteszik, tudtuk meg Wusching Gábortól. A település üzemeltetéséért felelős Fatodi Kft. ügyvezetője elmondta, sokan nem veszik figyelembe a kordonozást és a kiírást. – Nem véletlenül kerítettük körbe a játszótéri játékokat, és szereltük le a hintákat. Itt bóklászni életveszélyes – hangsúlyozta. – A strandszezon hivatalosan június 15-én kezdődik. Ekkorra tervezzük megnyitni a Domboriban lévő nagystrandot – tette hozzá.

A strandokat és a kiszolgálóépületeket TOP-forrásból újítják fel teljesen, hiszen ezek az 1970-es években készültek, és azóta csak kisebb beruházások történtek. Mivel vihar idején a szél rengeteg homokot elvitt, megszüntetik a homokos fövenyt, és a part menti területen térköveznek. Ezzel a munkával a tervek szerint június közepére elkészülnek. Beljebb marad a fű és a fák, ám átgondolt terv szerint újraparkosítják a strandot. Ez nem jelenti azt, hogy a már meglévő összes fát kivágják, csupán azokat, amelyeket muszáj, mert veszélyessé váltak. Elterjedt az a pletyka is, hogy a közeli parkoló fáitól is megszabadul az önkormányzat, ám ez sem igaz. A partra LED-es közvilágítás is készül, de lesz fitneszpark és új strandröplabdapálya. A vizesblokk átépítése várhatóan csúszik, amíg ez nem készül el, a kajak-kenu pályánál lévőt lehet használni.

Az egyes strand átalakítása valószínűleg belecsúszik a szezonba, és ősszel indul a gondnokság épületének felújítása. A korszerűsítés természetesen nem önmagáért való, azt remélik, több vendéget csábít a holtág partjára. Azt is hallottuk, hogy az üdülőfaluban magánberuházásban négycsillagos szálloda épül.

Béke, csend és nyugalom honol

Amikor Fadd-Domboriban jártunk, egy úr érdeklődött a gondnokságon a piros szemetes- zsákok felől. De sajnos nem érkezett meg a szállítmány. – Ez igen komoly gondot jelent, mivel az üdülőtulajdonosok így más zsákokba rakják be a hulladékot, ennek elszállítását pedig az önkormányzat kénytelen megoldani – mondta Wusching Gábor. Az üdülőfalu ezzel a problémával együtt sem nevezhető szemetesnek, koszosnak. Vannak, akik itt élnek, és vannak, akik a szezon előtti csendet élvezik. Így van ezzel a Németországban élő Fischer Pál is, aki csütörtökön dél körül pecázott a holtágnál. – Még a kilencvenes években vásároltunk itt egy üdülőt. Ma már nyugdíjasok vagyunk, így megtehetjük, hogy ilyenkor májusban, aztán szeptemberben töltsünk itt némi időt. Ilyenkor minden üdítően békés és nyugalmas, mi pedig ezt szeretjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában