útfelújítás

2018.05.09. 16:20

Ötvenkét kilométernyi úton újul meg a burkolat

A megyében megvalósuló TOP-os útfejlesztési projektekről tartott sajtótájékoztatót Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, és Becze Szabolcs, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

Ahhoz, hogy modern megyét építsünk – ami a megyei önkormányzatnak célja –, alapvető, hogy a gazdaság hátterét biztosító modern úthálózat legyen helyben. Ezen van mit javítani – hangsúlyozta Fehérvári Tamás. A gazdaság élénkülése nem működhet a megfelelő közlekedési úthálózat építése, fenntartása, karbantartása nélkül. A paksi beruházás miatt a Közútnak fel kell készülnie arra, hogy nagy tengelynyomású teherautók fognak közlekedni. A másik fontos szempont a turizmus fellendítése. A hagyományos iparágak mellett a személyi forgalom is igényli a stabil, jó úthálózatot. A fejlesztéseket – együttműködve a kezelővel – szeretnék minél előbb lefolytatni. A kerékpárutak építése is prioritás, 4,5 milliárd forintból mintegy 25 kilométer bicikliút épül a megyében.

Becze Szabolcs kiemelte, az uniós tender kiemelten a 4-5 számjegyű utak fejlesztését támogatja. A szakemberek felmérték és véleményezték a műszaki állapotukat. Ezt követően szakmai egyeztetésen a megyei önkormányzat, a Közút és az országgyűlési képviselők közösen döntöttek arról a tíz szakaszról, melyek bekerültek a pályázatba. Egymilliárd 763 millió forintból közel 20 kilométeren valósul meg útfejlesztés idén, emellett megújul négy kisebb híd is.

Három tender esetében, Bonyhád, Tolna és Bogyiszló önkormányzatával konzorciumi megállapodást kellett kötnie a társaságnak, mert a munkálatok a helyhatósások tulajdonában lévő műtárgyakat is érintenek. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy az év második felében megtörténnek a műszaki átadások. A hazai finanszírozású 100 milliárd forintos útfelújítási programban 32 kilométeren lesz burkolatfelújítás. Ezek között szerepel az 56-os út szekszárdi átkelési szakasza is, a munkálatokat nyárra ütemezték. Ezen felül gazdaságfejlesztést és munkaerő-mobilitást ösztönző közlekedésfejlesztés valósul meg a Keselyűsi úttól egészen a Gemenc Zrt. fogadóépületéig 1,2 milliárdból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában