fejlesztés

2018.06.19. 11:30

Hangos gyerekzsivaj töltötte meg a tábort

Megtelt élettel Váralján a bonyhádi önkormányzat tulajdonában lévő ifjúsági tábor. Elsőként, hétfőn reggeltől e hét végéig a BÁI Széchenyi István Általános Iskola első és második osztályos diákjai költöztek be a takaros kis házakba. Délután pedig ünnepélyes keretek között Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád polgármestere átadta a tábor területén újonnan létrejött ökoturisztikai látogatóközpontot.

Mauthner Ilona, fotó: Mártonfai Dénes

bty

Igazi kis gyöngyszem lett a váraljai ifjúsági táborból. Új játszótér, hangulatos faházikók padokkal, szépen nyírt fű és sok-sok zöld fa mindenhol – ez a látvány fogadott bennünket, amikor beléptünk a tábor területére. A gyerekek pillanatok alatt birtokukba vették az újonnan bekerített területet, vidáman futkároztak, felszabadultan játszottak a vakáció első napján.

„A projekt keretében, a fejlesztéseknek köszönhetően kiépült a vezetékes ivóvízhálózat, megújultak a szociális helyiségek, az étterem, amely kibővült egy 20 négyzetméteres terasszal. Ügyességi fejlesztő pályát és játszóteret hoztunk létre, speciális élményelemeket jelentő természetismereti fejlesztések valósultak meg, amelyek során az interaktivitásra törekedtünk a foglalkoztató épületében és a szabadtéren egyaránt – nyilatkozta Filóné Ferencz Ibolya. Bonyhád polgármestere kifejtette, mindezek mellett környezetbe illő pihenőhelyek létesültek vízvételi lehetőséggel, szelektív hulladékgyűjtéssel és főzőhelyek kialakításával. A pályázat nyújtotta lehetőségeken kívül az önkormányzat önerő biztosításával alakított ki három egységben, összesen 12 férőhellyel a bakancsos turisták számára szálláshelyet, amelyek lehetőséget biztosítanak akár többnapos itt tartózkodásra is, családoknak, baráti társaságoknak. A házak a tábort üzemeltető Bonyhádi Sportcentrumtól bérelhetők.

Ezen a héten az első és második osztályos kisdiákok, a jövő héttől pedig a 3–4–5. osztályos tanulók érkezését várják – nyilatkozta Straubinger Edit, a jelenlegi tábor vezetője.

Emlékeztetett, most bonyhádi iskolából fogadtak gyerekeket, de a megye bármelyik intézményéből jelentkezhetnek táborozók, akár a nyári szünetet követően, erdei iskolára is. Volt olyan szülő, aki könnyezve vett búcsút a gyermekétől, hiszen az első osztályosok közül többen még soha nem voltak távol a szülői háztól. Jelenleg 65 diák költözött be a táborba. Egy tankerületi pályázat révén és Bonyhád Város Önkormányzatának támogatásával, döntő többségük ingyenesen veszi igénybe a szolgáltatást, napi ötszöri étkezéssel. Jóllehet, a támogatásban nem részesülő diákok után is csupán ezer forintot fizetnek a szülők naponta.

A tábor legmagasabb pontján van a sportpálya, az iskola karbantartóinak, valamint a segítő felnőtt diákoknak köszönhetően különböző játékokat festettek fel rá, így lehet malmozni, ötödölni, ugróiskolázni, illetve kosárlabdázni és focizni is.

Vannak visszajáró diákok, ilyen a szőke kislány, Papp Réka is, noha még csak második osztályos. Mint mondta, ő személy szerint a strandolást várja nagyon a Bonyhádi Termálfürdőben, amely a heti táborprogram részeként valósul meg. Egy másik kislány az alvás miatt volt izgatott, hogy még soha nem aludt el az anyukája nélkül. Hatan vannak egy szobában, mindnyájan jó barátnők.

Straubinger Edit elárulta, kalózos témában állították össze a heti programot, ennek megfelelően mindenki kapott ehhez illő öltözéket: kendőt, félszemet, a fiúk pedig kardot is. Lesz kincskeresés, ügyességi és bátorságpróba, kalóz-olimpia. Este az erdőben tesznek sétát, zseblámpával világítva, de szalonnát is sütnek. A foglalkoztatóban számtalan elfoglaltság, állathangok, interaktív képességfejlesztő és ismeretterjesztő játékok várják a gyerekeket. Természetesen az utolsó este tábortűz is lesz. Mindezt az újonnan kialakított látogatóközpontnak köszönhetően élvezhetik a gyerekek.

Kiemelt cél a családok támogatása

„A város fejlesztéseinek sorában fontos mérföldkő volt az ökoturisztikai látogatóközpont átadása, szándékunk szerint a szálláshelyek felújításával folytatjuk a megkezdett munkát – hangsúlyozta Filóné Ferencz Ibolya. Bonyhád polgármestere hozzátette, az elmúlt időszakban megnyert, közel hatmilliárd forintos pályázati forrás felhasználásával a családok életkörülményeinek javítása a legfőbb cél. Valamennyi beruházásunk erre irányul. Kiemelte, a gazdaság- és az intézményi infrastrukturális fejlesztések mellett a megyei szintű turisztikai vonzerő növelése is elérendő feladat volt, amely a váraljai projekt kapcsán megvalósult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában