Paudits Béla

2018.06.29. 20:00

Paudits Béla azt kérte, hogy édesanyja mellett nyugodjon

Paudits Béla kívánsága az volt, hogy halála után Ozorán helyezzék végső nyugalomra. A Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező Budapesten született, ám anyai ági felmenői a Sió-parti település régi temetőjében pihennek.

Szeri Árpád, Fotó: Endreffyné Takács Mária

Az immár néhai színész a vele készített interjúkban időnként édesanyjáról is megemlékezett. „Édesanyám mindenáron azt akarta – mondja –, iratkozzam be a Faipari Szakközépiskolába asztalostanulónak. Tiltakoztam. Avval érvelt, anyai ágon minden ősöm asztalos volt.” – olvasható a Film Színház Muzsika című lap 1975 augusztus 23-án megjelent számában.

A foglalkozás megjelölése pontos. A Magyarország kereskedelmi, ipari és mezőgazdasági címtára című, 1924-ben megjelent kötet ozorai fejezeténél ez áll: Asztalosok (Tischler): Árky Jenő, Árky Pál. Nos, Árky Jenő volt Paudits Béla anyai ági nagyapja, akinek lánya. Árky Emília pedig a színész édesanyja volt.

Szinte hihetetlen, de sikerült beszélnünk olyan személlyel, aki jól emlékszik Árky Emíliára, illetve magára az Árky családra. A kilencven éves Takács Imréné, Mária néni ugyan Budapesten él, de Ozorán nőtt fel.

– Mindenki ismerte a családot Ozorán – mondta Mária néni. – Árky Jenő – mi persze Jenő bácsinak neveztük – valamikor a húszas évek végén kiment Amerikába, vitte magával az egész családot, Emíliát is. Meggazdagodva tért haza, Ozorára, ahol több nagy házat és szőlőt is vásárolt. Nem nélkülözött a család, Emike még zongorát is kapott, ez nagy szó volt akkoriban, de amúgy is minden jóval el volt halmozva. Nagyon szép lány volt és szerette az életet. Az óriási asztalosműhely felét kiadták, Jenő bácsi már kevesebbet dolgozott, azután nem sokkal később meg is halt. Emília és Dezső nevű testvére a harmincas évek végén mindent eladott Ozorán, mindketten Budapestre mentek, és ott egy kávéházat vettek.

Árky Emília azonban visszatért Ozorára, mármint halála után: hiszen földi maradványait a családi sírhely fogadta be. Itt, édesanyja mellett nyugodna Paudits Béla is. Budapesti búcsúztatója már lezajlott a Farkasréti temetőben, de az ozorai temetés még nem történt meg.

Ügyes keze volt, mint a nagyapjának

Paudits Béla 1949-ben született Budapesten. Az internetes Wikipédia idevágó címszava azt közli, hogy eredeti szakmája bútorasztalos volt. 1971-ben végezte el a főiskolát, majd a József Attila Színházhoz szerződött. 1974-től 1984-ig a Madách Színház tagja volt. Később öt éven keresztül szabadfoglalkozású színművész. 1986-ban szerzett diplomát a Vendéglátóipari Főiskolán. 1989-től újra szerepelt a Madách Színházban. Munkássága elismeréseként 1993-ban Jászai Mari-díjat kapott. 1993-1997 között Torontóban élt. Önálló showműsorai mellett rendezéssel is foglalkozott. Utolsó bemutatója 2004-ben volt. Élete alkonyán komoly betegségekkel és anyagi gondokkal küzdött. 2018 júniusának elején stroke miatt a fővárosban kórházba került, június 13-án elhunyt.

Borítóképünkön: Paudits Béla anyai felmenőinek sírja Ozorán. A képen Simoni Ferenc és családja látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában