megemlékezés

2018.07.25. 17:30

A hetven éve született Baka Istvánra emlékeztek

A bonyhádi Kép-Tár-Házban és a szekszárdi temetőben emlékeztek a hetven éve született, és 47 éves korában meghalt költőre, műfordítóra, Baka Istvánra.

Wessely Gábor

Fotó: Mártonfai Dénes

Nemcsak az írói, a műfordítói munkássága is igen jelentős volt Baka Istvánnak. Erről is szó esett azokon a rendezvényeken, melyeken rá emlékeztek tegnap, születésének hetvenedik évfordulója alkalmából.

Sajnos rövid földi út adatott neki. Szekszárdon született 1948-ban és Szegeden halt meg, 47 évesen, 1995-ben. A Garay gimnáziumban érettségizett, majd a József Attila Tudományegyetemen szerzett magyar–orosz szakos diplomát. Versfordításokkal leningrádi (ma Szentpétervár) ösztöndíjasként kezdett foglalkozni, 1971-ben. Szekszárdi középiskolai tanár volt 1972-74-ig, aztán Szegeden élt és dolgozott. Publikált többek között a Tiszatáj, a Holmi, a Hitel és a Jelenkor című folyóiratokban. Irodalomszervező is volt. Nemcsak arra törekedett, hogy saját műveit elhelyezze, hanem, például a Kincskereső című gyermeklap főmunkatársaként sokakat segített megjelenési lehetőséghez.

Ezek közé tartozott Móser Zoltán író, fotóművész is, aki házigazdája volt a Baka-emléknap egyik eseményének, a bonyhádi Kép-Tár-Házban. Itt Füzi László irodalomtörténész (Kecskemét), N. Horváth Béla irodalomtörténész (Szekszárd), Nagy Gábor költő, irodalomtörténész (Budapest) és Szörényi László irodalomtörténész, kritikus (Budapest) idézte fel a költő alakját, művein keresztül és személyes élmények, emlékek segítségével.

A másik helyszín a szekszárdi, alsóvárosi temető volt, ahol a város polgármestere, Ács Rezső mondott beszédet Baka István sírjánál. Hangsúlyozta, hogy büszke a település jeles irodalmárára, aki itt született, s ide tért vissza; itt a nyughelye. Köteteivel és műfordításaival a nyolcvanas évektől szerzett országos ismertséget. Sajnos a díszpolgári címet már csak posztumusz kaphatta meg.

Orbán György elszavalta a Szürke felhők című Baka-verset. Ő is szólt pár méltató szót a költőről, aki szekszárdi embereket, szekszárdi helyszíneket örökített meg számos írásában. És korát tekintve még nyugodtan köztünk lehetne. (Egyébként Orbán György a Baka István Alapítvány kuratóriumának elnöke, melyet a költő felesége, Baka Tünde annak idején Szegeden hozott létre, s ettől az évtől kezdődően működik a tolnai megyeszékhelyen.)

A szekszárdi alsóvárosi temetőben a résztvevők elhelyezték a megemlékezés virágait a költő sírjánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában