ügyfélfogadási szünet

2018.07.25. 15:30

A NAK megyei szervezetének aktualitásai

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász hálózata július 30-tól augusztus 10-ig kéthetes ügyfél fogadási szünetet tart. Ezen időszak alatt a megye településein lévő falugazdász irodák zárva tartanak.

Szeri Árpád

Fotó: Shutterstock

– Ügyfeleinket ezen két hét idején a NAK Tolna Megyei Igazgatóságán – Szekszárd, Keselyűsi út 9. – fogadjuk, ahol származási bizonyítványt, NAK tagsági igazolást, tagdíj bevallással kapcsolatos, illetve földügyi tájékoztatást adunk ki számukra – adott tájékoztatást Vendégh Edit megyei elnök. – Falugazdászi ügyfélfogadás azonban itt sem lesz ezen időszak alatt. Valamint – rendszerkarbantartás miatt – a gazdálkodók őstermelői tevékenységével kapcsolatos ügyintézés is szünetel. Kérjük, hogy a gazdák lehetőség szerint szíveskedjenek a szünet előtti illetve utáni időszakra tervezni ezen ügyeik intézését.

Mindenképpen érdemes tehát ellenőrizniük: a hatályos (érvényesíthető) őstermelői igazolvány érvényességét, vagyis a 2018. évi értékesítési betétlap meglétét, ha esetlegesen ezen időszakban tervezik a terményük értékesítését.

A leállás időszaka alatt nem lehetséges: zöldítés–másodvetés bejelentése, AKG agrotechnikai bejelentés – például baktériumtrágyázás – falugazdász segítségével. Természetesen saját ügyfélkapuján a gazdálkodó intézheti ezeket az ügyeit. Itt hívjuk fel a gazdálkodók figyelmét arra, hogy az ökológiai másodvetés vetés idejének bejelentésére a vetéstől számítva tizenöt napjuk van. Ugyanez a határidő vonatkozik a későbbiekben a másodvetés beforgatásának bejelentésére is. Kérjük, szíveskedjenek a gazdák a leállás előtti illetve utáni időszakra tervezni ezen ügyeik intézését is! Kérjük a falugazdásznál megjelenő gazdálkodóinkat, hogy minden ügyintézéshez hozzák magukkal az őstermelői, vagy a kamarai kártyájukat!

A gazdálkodókat érintő aktuális tennivaló még a következő időszakban a kamarai tagdíj befizetése augusztus 15-ig, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 11749008-20190244 számú bankszámlájára banki átutalással, illetve a bevallás során igényelt, és postán kikézbesített egyedi azonosítóval ellátott csekken.

Aki elmulasztotta a tagdíj bevallást, annak július 31-ig, tíz százalékos késedelmi pótlék megfizetése mellett van lehetőség a bevallás megtételére. Azon tagdíj bevallásra kötelezett tag esetében, aki az utóbbi határidőig sem tesz eleget bevallási kötelezettségének, a NAK az állami adóhatóságtól kapott adatok alapján állapítja meg a fizetendő tagdíj összegét, egyúttal 20 százalékos mulasztási pótlék is előírásra kerül.

A tagdíjbevallás a NAK honlapján a kamarai tag e-Irodáján keresztül tehető meg. Az e-Irodába belépéshez a tag kamarai azonosítójára és jelszavára van szükség. A kamarai azonosító megtalálható a NAK által küldött értesítő leveleken.

Szeretnénk tovább felhívni a figyelmet arra, hogy az esetleges kárbejelentéseket – viharkár, jégesőkár, felhőszakadáskár – a káreseményt követő tizenöt napon belül kell bejelenteni az Mezőgazdasági Kockázatkezelő Rendszer erre a célra kialakított elektronikus felületén.

Tájékoztatjuk továbbá gazdálkodóinkat, hogy Vendégh Edit megyei elnök szeptembertől kéthetente péntek délelőttönként elnöki fogadóórát tart. Személyesen fogadja a tagokat, a kamarával, a mezőgazdasággal, élelmiszeriparral, vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális, illetve általános kérdéseikkel, felvetéseikkel kapcsolatban. Az elnöki fogadóórán történő részvétel előzetes időpont- egyeztetéshez kötött, amire a 74/510-030-as telefonszámon van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában