Beruházások

2018.07.13. 17:33

Nő az árbevétel, de a költségek is emelkednek

Az áprilisi adatok összesítése után adta ki a KSH azt a jelentést, mely szerint tizennégy százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye az előző év ugyanezen időszakához képest. Tolna megyei szakembereket kérdeztünk a téma kapcsán.

Wessely Gábor

Az ország egészét tekintve növekszik az építőipari beruházások száma. Főleg a lakáspiacon jelentős az élénkülés. Három negatív következménye is van ennek. Egyrészt az anyagárak emelkedése, másrészt a határidők csúszása, harmadrészt a szakemberhiány, szakemberelszívás. A növekedés ettől függetlenül tény. Országos szinten tizennégy százalék körüli.

Kólya József tamási építési vállalkozó arról számol be, hogy cégénél még ezt is jóval meghaladó árbevétel-növekményre számít az első féléves adatok összegzését követően.

– A vállalkozás több lábon áll – mondja. – Az építőmesteri üzletágban, a nagygépes üzletágban és az építőanyag-kereskedelem terén is előrelépés történt. De volt honnan előrelépni, hisz az építőipar sokat sínylődött még a 2008–2009-es mélypontot követően is. Érezhető javulás csak 2014-től kezdődött, de 2016, legalábbis nálunk, megint a stagnálás éve volt. Kapacitást kellett leépíteni, s ilyen helyzetben érkezett a beruházási bumm, 2017-től. Mind humán, mind technikai erőforrás tekintetében nehéz helyzetben voltunk, de vettük az akadályt. Megvan a százas nagyságrendű létszámunk; az emberek nagy része sok éve itt dolgozó, megbecsült, jutalmazott törzsgárdatag. Megvan a géppark, szállításra, talajmunkára, megvan a gyártókapacitás, transzport betonra, térkőre, de nagyon észen kell lenni, mert a felfutásnak nem csak az a következménye, hogy növekednek a bevételeink, hanem az is, hogy növekednek a költségeink.

Korcsmár István szekszárdi építési cégvezető is a szakképzett munkaerő megtartását tekinti az egyik legfontosabb feladatnak a mai világban. A fővárosban, a nagy lakótelep-építéseknél már egymástól csábítják el az embereket a vállalkozók.

– Vidéken nem ilyen durva a helyzet – mondja –, bár a nagyobb városokban már itt is vadászni kell a minőségi szakemberre. Mi mérnökökkel jól állunk, szakmunkásokkal kevésbé. Szerencse, hogy elsősorban a közműépítésben mozgunk, ami abból a szempontból jó, hogy viszonylag kicsi a kilengés, nagyjából egyenletes a munkaellátottság, mivel ez szinte mind állami beruházás. Ahogy minden nagyobb cég a környéken, úgy mi is az atomerőmű-építés beindulására várunk. Az előmunkálatok valószínűleg már jövőre elkezdődnek – útépítések, egyebek – amelyekbe reméljük, hogy Tolna megyei cégek is beszállhatnak. Mindeközben birkózni kell az anyagellátási problémákkal, készleteket kell tárolni. Sóderhiány, kavicshiány van Magyarországon, és egyes betontermékek ára húsz-huszonöt százalékkal megugrott. Az atomerőműbe pedig be kell majd építeni egymillió köbméter betont…

Ribányi József a megyei közgyűlés alelnöke – úgyis, mint építészmérnök, korábban építőipari cégvezető –, avatott szemlélője a hazai és az európai helyzetnek.

– Elég rendesen beindultak az építkezések – mondja –, országos és helyi szinten, az állami, a vállalkozói és a magánszférában egyaránt. A pályázási kedv megnőtt, de az önerő biztosításához esetenként hitelfelvételre lenne szükség, amitől, a korábbi rossz tapasztalatok miatt, főleg a kisebb cégek ódzkodnak. A költségek emelkedése is sokakat riaszt. Az építőiparban tavaly 2800 forintos rezsióradíjjal lehetett számolni, mostanra ez négyezer forintra ment fel. Kevés a jó szakember, s akinek nincs konkurense, annyit kér, amennyit akar. A megoldás az lenne itt is, mint az élet más területein: az elvándorlás megakadályozása. A vidék népességmegtartó erejének növelése, a gazdaságilag fejlettebb országok elszívó hatásának csökkentése. Dolgozom a Régiók Bizottságában is. Járjuk Európát, s mindenütt azt látjuk, hogy ez a tendencia. Az Európai Uniónak előbb-utóbb meg kell állítania ezt a folyamatot, meg kell oldania az emberek helyben való boldogulását

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában