fejlesztések

2018.07.23. 18:10

Régi problémát orvosolhatnak a támogatásból

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Báta régi problémája – fekvéséből is adódóan – hogy a nagy záporok, esőzések után a dombvidékről lezúduló víz elárasztja a falu Síki részén lévő házakat, kerteket. Ezt a gondot enyhíti, hogy pályázati pénzek segítségével, burkolt árkok kiépítésével, a vizet a Hajmás-patakba terelik. Az árkokat ki is kellett tisztítani, hiszen el voltak iszapolódva. A másik nagy beruházás, a szennyvízelvezetés megoldása, az Alszög (ófalu) lakóit érinti. TOP pályázat segítségével, ami 319 millió forint támogatást jelent, építik ki a csapadékvíz-elvezető rendszert.

Turisztikai célokra is pályázott a falu, 136 millió forintot nyertek el, melyből két épület felújítását és egy új építését valósították meg. A polgármester elmondta, a település jövőjét a turisztikára alapozzák, mind a természeti, mind a kulturális értékeiket szeretnék megmutatni azoknak, akik idelátogatnak. Egyre több turista keresi fel a falut, akár csoportosan is, ezért gondot fordítanak arra is, hogy szállást és étkezést is tudjanak biztosítani. A Bátai Ízek konyhája helyi specialitásokat is kínál a vendégeknek. Horgászni is lehet a környéken, hiszen közel száz hektár vízfelülettel rendelkezik a település. A vizek környezetét a jövőben területrendezéssel és pihenő helyek kiépítésével igyekeznek vonzóvá tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában