Tájházban a sváb múlt

2018.08.21. 20:00

A Kismányokon élő németek büszkén őrzik identitásukat

Az államalapítás hétfői ünnepén felavatták a német nemzetiségi tájházat a völgységi településen.

Balázs László

Fotó: Makovics Kornél

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a tájház nyitásán elmondta, több mint ezeréves történelmünk során számtalanszor bebizonyosodott, hogy a német nemzetiségben olyan hazafiakat tisztelhetünk, akik közös értékeinket, kultúránkat, nyelvünket és egységes nemzetünk erejét gyarapítják. Kiemelte, talán más a nyelvünk, mások a szokásaink, de a szenvedélyünk közös: több mint egy évezrede együtt dolgozunk azért, hogy legyen egy olyan ország, amelyet az otthonunknak mondhatunk.

– Tíz évvel ezelőtt az önkormányzati épület udvarán található „mindenes helyiségben” a székelyek és svábok használati tárgyait, a családok mindennapjait megjelenítő kiállítást rendeztek be, melynek darabjait az évek során széthordták – mondta Simon Lászlóné, a Kismányoki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – A falu színtiszta német ajkú, evangélikus település volt egykoron. A 2014-ben alakult kisebbségi önkormányzat tervei között szerepelt a kultúra ápolása, az identitás védelme, a tárgyi emlékek megőrzése. Idén a település önkormányzata döntött arról, hogy a három helyiségből álló volt sváb épületet használatba átadja a német önkormányzatnak. Ezt követően indult el a gyűjtőmunka, mostanra gyűlt össze a tárgyi anyag, amely már a nagyközönség érdeklődésére is számot tarthat – említette Simon Lászlóné.

A konyhában a jellegzetes bútorok, a hálószobában Till Jánosné felöltöztetett bábui, illetve álló fogason helyezték el a férfi-, női és gyermekruhákat. A használati tárgyak külön traktusban kaptak helyet. Kuriózum egy 1841-ben készült kovács fújtató, amely ma is működőképes állapotban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában