horgászat

2018.08.20. 09:30

Augusztusban kezdődött a balin igazi szezonja

Idén a balint választották meg az év halának a szavazók a nyolcadik éve zajló versenyben.

Munkatársunktól

Külföldi példa alapján 2010-ben választották meg először hazánkban is az év halát a Magyar Haltani Társaság javaslatára. Idén a balint emelték első helyre a szavazók a domolykó és a kövicsík előtt.

– Csak nyáron, csak a Balatonnál és csak rablóhalakra horgászom – mondta Horváth Csaba, aki gyakran perget műcsalival és villantóval. – A vízben teljes a nyugalom, csak az orsó pergését hallani, vagy ha egy horgásztárssal beszélgetünk, az sem zavar. Leginkább kősüllőt szeretek fogni, ám néha észre sem lehet venni, hogy kapás van. A balin, már egy teljesen más horgászélményt nyújt: görbül a bot, a hal küzd a zsinór végén, gyakran köröket ír le körülöttünk, kell neki egy kis fárasztás. Már csak azért is, mert a vízben nincs nálam szák, ügyesen kell megfogni – mesélte a horgász, aki elsősorban 89 éves édesapját lepi meg balinnal, mert az ő kedvence az egyébként ízletes fogás. Van benne szálka, de filézhető, és mostanában egyre több asztalon előfordul, ugyanis augusztusban van az igazi szezonja a balinnak.

– Szép, arányos, „halforma” hal ezüstösen csillogó pikkelyekkel, arányos fejjel, és bár ragadozó, mégsincs foga, de életformájához módosult az állkapcsa – mondta az év haláról Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke. – Nem csoda, hogy idén ezt a nagyon vonzó halat választották kedvencnek a szavazók. Minden évben három halfajt jelölünk. Köztük kettő foghatót és egy védettet, amiről kevesebbet tudnak még a horgászok is. Ezzel is igyekszünk egyik fő feladatunknak, az ismeretterjesztésnek eleget tenni a természetes vizeink haltani kutatásai mellett.

– Mivel a balin ragadozó hal, kevésbé zsíros a húsa. Leginkább pergetve fogják, mert a felszínen úszik, de fenékről is lehet balint fogni – tette hozzá Harka Ákos. – Előszeretettel él a nagy vizeinkben, így a Balatonon is gyakran előfordul, fogtak már belőle tízkilós példányt is. – Ahol magas a víz oxigéntartalma, ott érzi legjobban magát a balin. Mivel méretkorlátozás alá esik, így a 45 centi alatti példányokat vissza kell dobni. A horgászok bánatára idén már csak napi egy példányt lehet hazavinni a tavalyi hárommal szemben, de akkora példányok is foghatók, hogy egy családi vacsorát is bőven kitesz egy balin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában