allergia szezon

2018.08.15. 12:30

Harmincöt jegyzőkönyv készült a megyében a parlagfűről

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

Már jelentkeznek a parlagfű okozta tünetek az allergiásoknál. A megye mezőgazdászai folyamatosan ellenőrzik a helyszíneket, a hatósági felderítések július elsejével kezdődtek. A megyei kormányhivatal sajtóosztályától kapott tájékoztató szerint, közel harminchatezer hektár nagyságú mezőgazdasági területet ellenőriztek eddig. Ez a megye teljes termőterületének közel a tizenöt százaléka.

Az ellenőrzések során megállapították, hogy a parlagfű jelenlegi fejlettségi foka lassan eléri a virágzó állapotot. A már learatott gabonatáblák ez alól kivételnek számítanak, a tarlókon ugyanis ezután várható a parlagfű tömeges megjelenése. A beszámolók alapján az tapasztalható, hogy az ellenőrzött területeken a gazdák a szükséges tarlókezelések, tarlóhántások elvégzését megkezdték és többségében be is fejezték a megyében. A nem kezelt tarlókon azonban jelentős gyomosodás figyelhető meg. Az utak szélén, a le nem kaszált területeken a növények virágbimbós vagy virágzó állapotban vannak.

Augusztus 10-ig a helyszíni ellenőrzések során harmincöt jegyzőkönyv készült a fertőzött területekről, majd további intézkedés miatt a jegyzőkönyveket átadták a növény- és talajvédelmi hatóság munkatársainak. Folyamatosan küldik ki a közérdekű védekezés elrendeléséről szóló határozatokat, melyek hatására legtöbbször a fertőzött területek tulajdonosai, kezelői el is végzik a parlagfű mentesítését, tájékoztatták lapunkat a kormányhivatal munkatársai.

Az idén még nem kellett elrendelni külsős vállalkozó által végzendő kényszerkaszálást, és bírságot sem szabtak ki. Az ellenőrzés egyébként az idei esztendőben is a vegetáció végéig, vagyis az első fagyokig tart majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában