permetezni kell

2018.08.18. 19:00

Két héttel előrébb tart az érés

Mauthner Ilona

A megye déli része ismét kimaradt a csapadékból. Az elmúlt napokban jellemzően száraz és forró időben volt részünk, kiterjedt csapadék pedig csak a múlt hét végén fordult elő a megye északi felében.

A talaj nedvességtartalma ott, ahol esett az eső kedvező, ugyanakkor vannak tartósan száraz területek a megyében. A hőmérséklet a legmelegebb órákban a 35 fokot is meghaladta.

Javában zajlik a szüret is a megye két borvidékén. A gazdálkodók nem is annyira a szőlő cukorfoka, inkább annak csökkenő savtartalma miatt aggódnak. A kukorica zömében már a viaszérés, illetve a teljes érés, a napraforgó pedig a citromérés, sőt helyenként már a növényszáradás fenológiai fázisában jár. A szokásosnál két héttel előrébb járnak az érési folyamatok.

A gyümölcsök is előrébb tartanak a fejlődésben, a körte-, a szilva- és almafajták is hamarabb érnek be. Érdemes figyelmet fordítani ugyanakkor arra is, hogy a száraz idő kedvez a gombabetegségeknek is, így a termés leszedése után nem árt lepermetezni a gyümölcsfákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában