megemlékezés

2018.08.27. 19:10

Többet kellene tudnunk Béri Balogh Ádámról

Budavári Kata

Fotó: Gottvald Károly

Megemlékezés volt a Rákóczi-szabadságharc kitörésének 315. és a kölesdi csata 310. évfordulója alkalmából Szekszárdon szombaton. Mint azt Bognár Cecil művelődésszervezőtől megtudtuk, tavaly volt ötven éve, hogy tanítói pályáját elkezdte Kölesden, a múlt évi megemlékezés pedig adta az ötletet, hogy idén szélesebb körben ünnepeljenek. Ennek okán vetélkedőt szerveztek, most szombaton délután pedig a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület, a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület és a szekszárdi önkormányzat tartott a Béri Balogh Ádám emlékműnél koszorúzást.

Dr. Gesztesi Enikő, a honismereti egyesület elnöke elmondta, itt Balogh Attila, a Szekszárdi SZC Bezerédj középiskolájának igazgató-helyettese méltatta a Rákóczi szabadságharc hősét. Az is kiderült, hogy a szekszárdi Garay gimnázium honismereti köre ezen az eseményen, majd az este hat órakor a Művészetek Házában tartott megemlékezésen is képviseltette magát.

Az emlékművet, amely Béri Balogh Ádám elfogásának feltételezett helyén áll, Tövisháti András restaurálta, a parkosítás Nagy Ferenc kertész keze munkáját dicséri. Dr. Gesztesi Enikő a Művészetek Házában a szabadságharc Tolna megyei vonatkozásairól beszélt. Ebből kiderült, méltatlanul keveset tudunk a kölesdi csata győzőjéről, aki a Dunántúl egyik legnagyobb csatájában jelentős győzelmet aratott.

A program a Gregus Tárogató Kvartett a jelenlévők szerint frenetikus hangversenyével folytatódott. Voltak, akik ezek után is együtt maradtak beszélgetni, ők élvezhették a kecskeméti együttes vezetője, Szabó Sándor és Bognár Cecil tárogató játékát a Művészetek Háza előtti kis téren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában