mérgezés veszély

2018.08.14. 19:20

Veszélyes lehet a pincékben felgyülemlő a mustgáz

Hanol Erzsébet

készülnek a szüretre a pécsi egyetem szőlészeti intézetében

Elkezdődött a szüret, és ezzel a borkészítés időszaka, amely magában hordozza a mustgáz okozta mérgezés veszélyét. Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy megfelelő körültekintéssel és elővigyázatossággal elkerülhetőek a tragédiák.

Elmondta, hogy amit a köznyelvben mustgázként emlegetünk, az a szőlő levének erjedése során felszabaduló szén-dioxid. A színtelen, szagtalan gáz nehezebb a levegőnél, ezért alulról fölfelé szorítja ki a levegőt a zárt térben. Az így kialakuló oxigénhiány előbb szédülést, álmosságot, majd eszméletvesztést okoz, végül fulladásos halálhoz vezet. Ezért akkor sem szabad lerohanni a pincébe, ha ott valaki bajba került, mert könnyen áldozattá válhat az is, aki a segítségére siet. Haladéktalanul hívni kell a tűzoltókat, akik sűrített levegős légzőkészülékkel biztonságban fel tudják hozni a mérgezést szenvedett embert.

A megelőzés érdekében az egyik legfontosabb, amit tenni lehet, az az alapos szellőztetés. A másik ismert módszer a gyertya használata. Azt javasolják, hogy érdemes egy rúdra gyertyát erősíteni, és azt a padlóhoz közel tartva lemenni a pincébe. Ha nincs elég oxigén, a láng kihuny, ez pedig egyértelműen a mustgáz jelenlétéről árulkodik. Ilyen esetben azonnal el kell hagyni a helyiséget, hiszen könnyen lehet, hogy a gazda addigra már belélegzett valamennyit a szén-dioxidból. Boros Brigitta ezzel együtt azt tanácsolta, hogy ha lehetséges, az erjedés időszakában inkább senki ne menjen a pincébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában