barátság

2018.09.22. 07:00

A sok évszázados barátságról beszélgettek

Jerzy Snopek a Lengyel Köztársaság nagykövete és felesége Gedeon Márta harmadszor találkozott a Bonyhádi Magyar-Lengyel Baráti Társaság tagjaival, tájékoztatott Surján József a baráti társaság alapító elnöke.

Budavári Kata

Fotó: Beküldött fotó

A kötetlen beszélgetés helyszíne ismét Móser Zoltán fotóművész Rákóczi utcai Kép-Tár-Háza volt. A jó hangulatú baráti eszmecserét még fokozta Szabó László népzenész hegedű játéka, majd Kovács Gábor muzsikus Kis Benedek költő megzenésített verseivel szerzett örömet a jelenlévőknek.

Délután fél ötkor már kibővült létszámmal tartottak koszorúzást a Magyar-Lengyel Barátság Emlékművénél és a Magyar-Lengyel Barátság Fájánál. A két nemzet himnuszának közös eléneklése után Surján József elnök köszöntötte Jerzy Snopek nagykövetet és feleségét, valamint Filóné Ferencz Ibolyát, Bonyhád város polgármesterét, Vizin Balázs kommunikációs munkatársat és a megjelenteket. Felidézte az emlékmű 2011. szeptember 18-i avatását és az azt megelőző nagy munkát és összefogást. Emlékeztetett, minden évben ezen a napon nemcsak a két nemzet barátságát jelképező emlékmű avatását ünneplik, hanem 1939. szeptember 18-ára is emlékeznek, amikor a magyar kormány megnyitotta a közös határt a lengyel menekülők előtt. Snopek nagykövet a lengyel és a magyar nemzet sok évszázados barátságáról beszélt, amelyhez hasonlót az egyetemes történelemben nem találunk. Felidézte a múlt század egymást segítő nagyszerű eseményeit és elmondta, biztos benne, ha kell, a jövőben is segíti a lengyel a magyart és a magyar a lengyelt. Ezt a követően került sor a koszorúzásra és gyertya gyújtásra, emlékezve a nagyszerű magyar és lengyel elődökre.

A programsorozat zárása a művelődési központban volt. A baráti közösség vezetője tartott előadást a „legmagyarabb templomról„, ahogy Sinkó Ferenc újságíró elnevezte. Orawka (Kisárva) fatemploma 2000 óta a Világörökség része. Ez a magyar szentek és boldogok temploma Lengyelországban, a volt Árva vármegye északi, lengyelek (górálok) lakta részén található. Az előadást azoknak a lengyel tagoknak a személyes élményei tették igazán élővé, akik jártak már az épületben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában