mozgáskorlátozottak

2018.09.04. 20:00

Azokat keresik, akik leginkább rászorulnak az eszközökre

Országos program indult a mozgássérült emberek info-kommunikációs akadálymentesítése céljából. Tolna megyéből is azokat a jelentkezőket várják, akiknek a leginkább szükségük lenne az elérhető segítségre az önállóbb, aktívabb életvitelhez.

Hargitai Éva

Fotó: Makovics Kornél

„Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” címmel tartottak tegnap toborzó napot Szekszárdon. A téma a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) országos projektje volt, amelynek keretében összesen hatszáz súlyosan mozgáskorlátozott személy infokommunikációs akadálymentesítését tűzték ki célul, annak érdekében, hogy könnyebbé tegyék számukra a közügyek intézését, a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, összességében a minél önállóbb, aktívabb életvitelt.

– Tolna megyében ez mintegy harminc ember számára jelenthet könnyebbséget, a szervezők azokat keresik, akik a leginkább rászorulnak a program keretében elérhető eszközökre, segítségre – tájékoztatott Szabó Sándor, a Mozgássérültek Tolna Megyei Egyesületének elnöke.

A toborzó nap keretében részletesen ismertetették a programba való jelentkezés módját, feltételeit és a kínált szolgáltatásokat. – Olyan mozgássérültek jelentkezését várjuk, akik 18 és 65 év közöttiek, tehát aktív életkorban vannak – hangsúlyozta Polyecskó Tibor hálózati koordinátor. Az aktivitás kulcsszó a programban, ennek szándékként is jelentkeznie kell, a minél önállóbb életvitelre való törekvés formájában. Így elsőbbséget élveznek azok, akiknek a tanuláshoz, vagy a munkához van szükségük segítségre.

Szintén előnyt jelent, ha valaki fogyatékossági támogatásban részesül. Az egyik célcsoportot azok jelentik, akik ugyan súlyosan mozgáskorlátozottak, de a kezüket használni tudják. Másik célcsoportot azok alkotják, akiknek sérültek a kézfunkciói, ezért a számítástechnikai eszközöket csak speciális megsegítéssel tudják igénybe venni. A harmadik célcsoport számára a kommunikáció is nehézséget okoz, ők így ebben is segítséget kaphatnak. Az eszközök használatának elsajátításában, használatában mentorok segítik a résztvevőket és egy helpdesk szolgáltatást is létrehoznak az informatikai problémák megoldására.

Meg is lehetett nézni, ki is lehetett próbálni az eszközöket

A toborzó nap keretében ki is lehetett próbálni az elérhető info-kommunikációs eszközök egy részét. Például az egérkiváltó eszközöket, a speciális billentyűzetet, kapcsolókat, tekintetkövető eszközt. Utóbbi – képletesebb nevén „szemegér” – arra alkalmas, hogy pusztán a tekintetével irányítsa a kurzort a mozgássérült, sőt akár szövegeket is begépeljen.

Nem mellékes a hozzáférhetőség szempontjából, hogy egy egyszerűbb egérkiváltó szerkezet is több tízezer forintos költséget jelent, egy tekintetkövető ára pedig a másfél millió forintot is meghaladja. A program keretében egyéni tanácsadás során választják ki a résztvevő számára szükséges eszközt, felkészítik annak használatára, a projekt ideje alatt sorstársi mentor támogatja, de informatikai távsegítséget, mobilinternetet is igénybe vehet.

A jelentkezés módjára, feltételeire és a kínált szolgáltatásokra vonatkozó információk részletesen a www.meosz.hu oldalon érhetőek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában