bűnmegelőzési előadás

2018.09.26. 11:30

Jobb, ha a nevelést a szülő végzi, nem a társadalomra bízza

Szabadság és szabadosság, jogok és kötelességek, döntések és azok következményei – mindezt a gyermeknevelés szempontjából vizsgálva. Erről szólt az a bűnmegelőzési előadás, amelyet pénteken tartott Nagy Péter, a Pécsi Egyházmegye közoktatási munkatársa és Fekete Rita gyermekjogi képviselő Tolnán.

Steinbach Zsolt

Fotó: Makovics Kornél

Nem mindegy, ki neveli a gyereket. Amit a család elmulaszt a nevelésben, azt a társadalom számon fogja kérni, a családnál keményebb módon. Mindenkinek jobb tehát, ha nevelésben a családnak jut a főszerep. Így is megfogalmazható az alapgondolata Nagy Péter és Fekete Rita Holnapformáló című előadásának, amely a tolnai Szent Mór Katolikus Általános Iskola és a városi könyvtár közös programja volt.

Az előadás első részében Nagy Péter a szabadság kérdéskörét járta körül, hiszen ez a nevelés alapja. Az előadó szerint az embereket alapvetően a szabad döntés lehetősége különbözteti meg az állatoktól. Azaz, az ember nem feltétlenül az ösztönei szerint cselekszik, egy adott kérdésre bármikor mondhat igent és nemet is. A nagy kérdés persze az, hogy mikor mit, és milyen megfontolás alapján.

Az előadó a szabadság konzervatív és posztmodern értelmezésének összehasonlításával igyekezett megvilágítani a kérdést. Megítélése szerint a posztmodern felfogás alapján mindenki maga határozza meg, mi a jó és a rossz, úgymond mindent szabad, amit a jog nem tilt. Míg a konzervatív értelmezés alapján létezik abszolút jó és rossz, a jognál sokszor szigorúbb erkölcsi szabályok a meghatározók.

A szabad döntést ugyanakkor számos dolog korlátozza, nehezíti. Ilyen például a hamis boldogságképet sugárzó reklámok, a hamis értékeket nyújtó anyagi függések (drog, alkohol, szerencsejáték) és persze a tudatlanság is. Az előadó szerint mindenesetre a szabadság egyben döntési kényszert is jelent, amitől elválaszthatatlan a felelősség. A döntés viszont egyben értékválasztás is. A nevelés lényege pedig a szülő által értéknek tartott dolgok átadása a gyereknek. Ami akkor vezethet célhoz, ha mindez hitelesen, következetesen és szeretettel történik.

A szülői minta fontosságát hangsúlyozta a másik előadó, Fekete Rita is. Nyilván nem mindegy, hogy milyen az a minta. Gyakran előfordul, hogy a szülői példa alapján válik erőszakossá, vagy akár bűnelkövetővé a gyermek. Az előadó sorra is vette azokat a bűncselekményeket, amelyeket gyakran a gyerekek is elkövetnek. (Előfordul viszont olyan is, hogy épp a negatív szülői minta tereli a jó út felé a gyereket.)

Szerencsés esetben azonban a gyerek biztonságot adó, odafigyelő, szeretetteljes családban nevelkedik. Ahol bizonyos tekintetben korlátozzák ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy korlátokkal körülvéve kell élnie. A szülő pedig bízhat benne, hogy az így nevelkedő gyermekétől idős korában majd ő is szerető gondoskodást kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában