legbiztonságosabb település

2018.09.09. 07:00

Sárpilis nem véletlenül lett a béke szigete

Sárpilis a béke szigete. A szép hagyományokkal rendelkező sárközi falu a megye egyik legbiztonságosabb települése.

Budavári Kata

Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Sárpilis évek óta az első három település közé tartozik a megyében az elkövetett bűncselekmények alacsony számának tekintetében. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy falunk a béke szigete, van olyan lakónk, aki ezt is számításba vette, amikor Sárpilisre költözött – tudtuk meg Figler János polgármestertől. Elmondta, biztonságuk annak is köszönhető, hogy jól működő polgárőr egyesülettel rendelkeznek, illetve jelentős számú térfigyelő kamerát szereltek fel már évekkel ezelőtt.

Egy másik statisztika is azt bizonyítja, hogy a falu élhető és jó hely, hiszen nőtt a lakók száma, sok a kisgyermek, és újabb csoportot kellett indítani az óvodában. Mára odáig jutottak a településen, hogy Sárpilis Szekszárd kertvárosává vált, ahol azok vásárolnak ingatlant, akik vágynak az igazi vidéki életre. Itt az önkormányzat tartja rendben a házak előtti zöld területet is, és csupán iparűzési adó van, egyébként más helyi adónemmel nem terhelik a sárpilisieket.

Ami pedig a vállalkozásokat illeti, nem lehet ok panaszra, hiszen egy holland vállalkozó hárommilliárdos beruházást hajtott végre a sertéstelepén. A létesítményben, amelyben négy-ötezer anyaállatot tartanak, minden automatizált, ugyanakkor munkahelyeket is biztosít.

A település érdekelt abban is, hogy megmaradjon az idősek otthona, amely körülbelül harminc embernek ad munkát. Az intézmény helyzete egyelőre bizonytalan, a sárpilisek bíznak benne, hogy lesz új fenntartója.

Jó hír viszont, hogy az önkormányzat már dolgozik annak a projektnek az előkészítésén, amely a közvilágítás korszerűsítését célozza. Igazán jelentős beruházás a művelődési ház építése, amelynek közbeszerzési eljárása zajlik. Figler János elmondása szerint az épület várhatóan jövő tavaszra lesz kész, és itt működhet majd az ifjúsági- és nyugdíjas klub, egy szolgáltató iroda, de természetesen lesz színházterme, az udvarra pedig játszóteret szeretnének a kicsiknek.

Háromévnyi kihagyás után újra falunap volt Sárpilisen

Három év után újra falunap volt Sárpilisen. A kihagyásra nyomós indoka volt a falunak, hiszen 2016-ban a Sárközi Lakodalom kézfogóját, tavaly pedig magát a lakodalmat rendezte a település. Figler János elmondta, hogy a most hétvégén tartott nagyrendezvényükön több százan érezték jól magukat. A program labdarúgótornával kezdődött, a főzőversenyen pedig tizennégy bográcsban főtt ízletes étel. A szervezők a gyerekekről sem feledkeztek meg, hiszen játékok, ugrálóvár várta őket. Volt kirakodó vásár, a színpadi műsorban pedig a Gerlice Madár Hagyományőrző Egyesület és a Tüskerózsa Dalkör mellett vendégek is szerepeltek. A rendezvény sztárfellépői Henna és Sihell Ferry voltak, este pedig a tűzijáték fényeiben gyönyörködhettek a sárpilisiek. Az eső sem szeghette kedvét a közönségnek, hiszen a falunapot záró bált nem szabadtéren, hanem a tornateremben tartották meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában