pro urbe

2018.10.28. 11:30

Élhető, szerethető kisvárosért tett sokat a kitüntetett

Amellett, hogy az 1956-os forradalom hőseire emlékeztek Pakson, az október 23-ai ünnepségen átadták a Pro Urbe Emlékérmet. Az idei kitüntetést Faller Dezső kapta.

Budavári Kata

Fotó: Babai István

Paks Faller Dezső vehette át a Pro Urbe Emlékérmet Pakson Szabó Péter polgármestertől az október 23-ai ünnepi estén. A kitüntetést azok kaphatják, akik a gazdaság, a kultúra és társadalmi fejlődés területén teljesítenek kiemelkedően.

Ahogy a méltatásban elhangzott, Faller Dezső 1974-ben fiatal pályakezdőként került Paksra. Az önkormányzati munkát 1994-ben kezdte meg, és öt cikluson át vállalt szerepet a közéletben. 2002 és 2006 között a város alpolgármestere volt. A húsz év alatt azon munkálkodott, hogy Paks egy városi arculattal bíró, élhető és szerethető kisvárossá váljon. A paksi labdarúgás elkötelezett híve, 1992-től az elnökség tagjaként támogatja a PSE munkáját. Több mint tíz éve a Borbarátok Klubjának tagja. Szoros, kiváló kapcsolatot ápol a Paksi Kertbarátok Egyesületével, közös munkájuk eredménye volt a Virágos városok nemzetközi versenyen elért kiváló eredmény, hangzott el a méltatásban.

Szintén átadták a Tehetséges Paksi Fiatalokért Alapítvány díjait. Az önkormányzat és az atomerőmű által létrehozott szervezet célja az anyanyelvi kultúra, a művészet, a tanulmányi munka és a sport területén kimagasló eredményt elérő diákok és a felkészítők tevékenységének elismerése. A díjakat Dávid József, az alapítvány kuratóriumának elnöke, dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója és Szabó Péter, Paks polgármestere adták át.

Ezt tette Paksért

Faller Dezső munkája során több olyan beruházás valósult meg, amely Paks fejlődését szolgálta, ilyen volt az akkor új rendelőintézet megépítése, a gázprogram, a szennyvízprogram kivitelezése vagy a jelentős útfelújítási munkák.

Közéleti munkája mellett több társadalmi és civil szervezetben is szerepet vállal, munkájával, tanácsaival segíti azokat. 2002 és 2008 között tagja volt a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatóságának, míg a felügyelőbizottságban 2008 és 2010 között tevékenykedett, szem előtt tartva és segítve a város érdekeit, fejlődését.

Alapítványi díjak

Sport (és tanulmányi eredmény): Nagy Dominika Ágnes (ritmikus gimnasztika), Prókai Boglárka (vizes sportok), A Deák Lányok floorball- csapat, azaz Fritz Dorka, Pritz Eszter, Tell Réka, Rauth Hanna, Pruzsenszki Éva, Feczer Kitti és Bodajki Zorka, Prantner Zoltán (labdarúgás, atlétika).

Közép- és felsőfokú tanulmányok: Röhnberg Melinda (Energetikai Szakgimnázium), Prantner József (Energetikai Szakgimnázium).

Képzőművészet: Salamon Tamás (Vak Bottyán Gimnázium), Kolki Hanna (Vak Bottyán Gimnázium).

Tehetséggondozás: Győrfiné Körhegyi Mária (Energetikai Szakgimnázium).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában