Új kategóriát vezettek be

2018.10.12. 14:00

Még gazdaságosabbá válhat a radioaktívhulladék-elhelyezés

Új kategóriát vezettek be a radioaktívhulladék-kezelésben, így a jövőben gazdaságosabbá válhat a tárolás. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapján tette közzé, hogy javaslatukra a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ajánlásának megfelelően vezették be a „nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok” kategóriáját.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A nemzeti osztályozást azért bővítették ki, mert az újonnan bevezetett hulladéktípus megfelelően biztonságos, végleges elhelyezése egyszerűbb módon, szerényebb anyagi ráfordítással is megvalósítható.

Korábban a radioaktív hulladék típusait két csoportba sorolták: nagy illetve kis és közepes aktivitású kategóriába. Az új szabályozás szerint nagyon kis aktivitásúnak minősülnek azok, amelyekben csak a harminc évnél rövidebb felezési idejű radioaktív izotópok koncentrációja haladja meg a felszabadítható radioaktív hulladékra vonatkozó korlátokat – olvasható abban a tájékoztatásban, melyet az Országos Atomenergia Hivatal adott a Magyar Távirati Irodának.

– A paksi atomerőműben keletkező kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékokat 2008 decembere óta a bátaapátiban lévő Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló fogadja – mondta el lapunknak Nős Bálint, az RHK Kft. stratégiai és műszaki igazgatója. – Az egészségügyben, kutatásban mezőgazdaságban és iparban keletkező hulladékok pedig a Püspökszilágyon működő Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóba kerülnek – tette hozzá.

Eddig a nagyon kis aktivitású hulladékot a kis és közepes aktivitásúak részeként kezelték. A nemzetközi gyakorlat azonban azt igazolta, hogy az ebbe a kategóriába eső védőfelszerelések, szerszámok, betontörmelékek biztonságosan kezelhetőek felszíni, földmedrű tárolókban. Ilyenek már évtizedek óta biztonságosan üzemelnek például Spanyolországban és Franciaországban. Ezek a tárolók a biztonság színvonalának megtartása mellett sokkal kevésbé költséges műszaki megoldást jelentenek a nagyon kis aktivitású hulladékok végleges elhelyezésére.

A keletkező hulladék döntő többsége nagyon kis aktivitású lesz

A Magyarországon keletkező radioaktív hulladék kezelése a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK Kft.) feladata. Mivel ennek a tevékenységnek több évtizedes, esetenként évszázados időtávokat kell átfognia, így az RHK Kft. munkájának fontos része a hosszú távú stratégiai tervezés. A kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésére vonatkozó Nemzeti Program szerint a paksi atomerőmű leszerelése 2062-ben kezdődik. A program becslése szerint összesen 27 ezer köbméter radioaktív hulladék keletkezik, amelynek várhatóan igen nagy része, mintegy 22 ezer köbméter lesz nagyon kis aktivitású.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában