parkolókártya

2018.11.21. 16:20

A kormányablaknál kell igényelni a kártyát

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Mozgáskorlátozottá vált olvasónk írta, hogy eddig még nem kért mozgáskorlátozottaknak járó parkolókártyát, valójában azt sem tudja, ezt hol kell intézni, illetve milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy ezt megkaphassa. Sokat segítene neki abban, ha a napi ügyeit autóval is intézni tudná. Kérdését továbbítottuk a megyei kormányhivatal sajtóosztályának, ahonnan a következő tájékoztatást kaptuk:

– A mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványa olyan közokirat és biztonsági okmány, amely a KRESZ 51/A. paragrafusában felsorolt kedvezmények igénybevételére való jogosultságot igazolja. Az igazolvány nem adható át használatra az arra jogosulatlan személynek. A jogosultat szállító jármű vezetője az igazolvány által biztosított kedvezményekkel csak a jogosult szállítása esetén élhet.

Mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványt bármely kormányablakban igényelhet, de kérelmét a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél is előterjesztheti, aki továbbítja a kérelmet a járási hivatalnak. Az igény benyújtható személyesen, illetve meghatalmazott útján is. Az érintettnek az ügyintézéshez magával kell hoznia személyazonosításra alkalmas érvényes okmányát (személyazonosító igazolvány, vagy útlevél, vezetői engedély) és lakcímkártyáját, adott esetben a meghatalmazást, valamint az igényléshez szükséges, a jogosultságot alátámasztó orvosi szakvéleményt, szakhatósági állásfoglalást, igazolást.

Amennyiben a szakértői szerv szakvéleménye azt megalapozza, a parkolási igazolvány a kérelmezőnek kiadható, melynek kiállítása illeték- illetve díjmentes.

Szabály szerint

Abban az esetben, ha a fentebb felsorolt szakvélemények illetve szakhatósági állásfoglalások nem állnak rendelkezésre, úgy a közlekedőképesség minősítése szükséges, mely kérelemhez a hatóság rendelkezésére kell bocsátani a kérelmező birtokában lévő, a minősítést elősegítő orvosi dokumentációkat, zárójelentéseket, ellátási lapokat. Ebben az esetben a járási hivatal a kérelmező lakóhelye szerinti rehabilitációs ellátási és szakértői szervhez továbbítja azokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában