Nem mindegy, honnan

2018.11.13. 07:00

Időben kell megrendelni a karácsonyi ajándékot

Aki későn ébred, hoppon marad. Internetes vásárlás tekintetében az ünnepi szezon elkezdődött, így aki rendelni szeretne, ne várjon túl sokat.

Budavári Kata

Egy olvasónk meglepődve tapasztalta, hogy az egyik internetes játékáruház a hírlevelére feliratkozott vásárlókat nemcsak a legújabb akciókról értesíti, hanem arról is, hogy munkatársakat keres. Aztán arra gondolt, hogy a cég ezzel a levéllel egyúttal a vevők figyelmét is felhívta arra, hogy már most érdemes beszerezni a karácsonyi ajándékokat, mert a kiszállításban esetleg késés várható. Az áruház egyébként raktárába keres dolgozókat. Olvasónk elmondta, vele előfordult már, hogy hoppon maradt, mert nem kalkulált a hosszabb szállítási idővel. Egy másik alkalommal pedig egy tévéreklámos játékról maradt le majdnem, mert itthon gyorsan elkapkodták. Végül külföldről sikerült – majdnem késve – beszerezni az ajándékot.

Tavaly előtt például rengeteg ajándék több hetes, sőt hónapos késéssel érkezett meg a népszerű külföldi webshopokból. A késés egyik oka, hogy az EU-n kívülről behozott termékek vám- és áfakötelesek lehetnek, és az adminisztráción akkor is át kell esniük, ha vám- és áfamentesnek számítanak. További gond az EU-n kívülről rendelt csomagokkal, hogy gyakran hiányos dokumentációval, valótlan értéket feltüntető számlával érkeznek, így az ellenőrzésen fennakadva megcsúszhat a kiszállításuk. A magyar webáruházak viszont most néhány napon belül szállítanak.

Két hétig elállhatunk a vásárlástól

Érdemes tudni, hogy internetes vásárlás esetén is igaz, hogy az eladónak nincs köze a bankkártya adatainkhoz, a PIN-kódot pedig senki sem kérheti. Online vásárlásnál a bank vagy kifejezetten internetes kereskedelemre létrejött pénzügyi intézet bonyolítja le a tranzakciót. Az sem igaz, hogy a vásárlástól nem lehet elállni, erre ugyanis két hétig lehetőség van, ráadásul indokolni sem kell a döntésünket. Aki bizalmatlan vagy már megütötte a bokáját, válassza a PayPalt vagy fizessen készpénzben, utánvéttel. Érdemes referenciával rendelkező helyről vásárolni, bár az elmúlt években alig vannak olyanok, akiket csalódás ért netes vásárláskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában