visszatekintés

2018.12.22. 11:30

Ez történt 2018 márciusában: Sikerek és avatóünnepségek

Az év végéhez közeledve, visszatekintünk 2018 főbb eseményeire, eredményeire, érdekességeire. Ehhez a Tolnai Népújság archívumát hívtuk segítségül. Így adunk képet a lassan elmúló esztendőről. Ezúttal március van soron.

Hanol Erzsébet

Bár fagyosan indult a március, idővel csak elolvadt a hó és felengedtek a földek, ám ennek eredményeként belvíz borította a szántókat, a legelőket, és a megye több pontján belvízvédelmi fokozatot kellett elrendelni. Ennél szívmelengetőbb dolog is jelezte a tavasz beköszöntét, mégpedig a gemenci fekete gólyák hazatérte. A hím, Tóbiás már március elején megérkezett, kisvártatva aztán a párja, Sára is leszállt a fészken.

A madaraknak még elkélt az eleség
Fotó: Mártonfai Dénes

Nemzeti ünnepünkön a megye szinte minden településén megemlékeztek az 1848. március 15-i forradalom és az azt követő szabadságharc hőseiről. Több helyen hagyomány ilyenkor az elismerések átadása. Bonyhádon Perczel-díjat vehetett át Kele Lajos, a testvértelepülés Tardoskedd korábbi polgármestere, míg Pakson Polgár Zoltán és Enyedi János kapták meg a Tisztes Polgár kitüntetést. A Magyar Sajtó Napja alkalmából az Urántollat Dallos Szilvia, a TelePaks Médiacentrum vezetője kapta idén a Paksi Atomerőműtől.

A várossá avatás évfordulóján önkormányzati elismeréseket adtak át Dunaföldváron. Díszpolgári címet kapott dr. Sűrű János, Dunaföldvárért Emlékérmet Nagy Gábor, Dunaföldvár Gyermekeiért díjat Csizmadiáné Mihálovics Magdolna, illetve Balogh Emese munkásságát posztumusz díszpolgári címmel ismerték el.

Avatóünnepségekben is bővelkedett a hónap. Tamásiban és Bonyhádon új üzemcsarnokokat adtak át, Sióagárdon felújították és felavatták a több mint száz éves Sió-hidat, a lengyeli Apponyi mezőgazdasági szakgimnázium két kollégiumában elkészült az energetikai korszerűsítés, a Kapospulához tartozó Hosszúhetényben pedig közösségi házat vehettek birtokukba az ott élők.

Madocsán viszont nemtetszésüket fejezték ki az emberek. A lakosság az ellen tiltakozott, hogy egy cég kavicsbányát nyisson a falu határában.

Felújították és átadták a sióagárdi Sió-hidat
Fotó: Makovics Kornél

Kapospulán megcsúszott és házba csapódott egy kamion, emiatt lakhatatlanná vált az ingatlan. Az ott élő négy embert rokonok fogadták be.

A hónap elején rendezték Budapesten a Bikavér Párbajt, amelyen a Szekszárdi és az Egri borvidék borászai együtt mutatták be egyedi stílusú boraikat. A Szekszárdi Hegyközség tisztújító közgyűlést is tartott a hónapban, és régi-új elnökként dr. Bodri Istvánnak szavaztak bizalmat.

Megszülettek a csikóstőttősi hármasikrek: Dorka, Lara, Hanna
Fotó: Makovics Kornél

A Szekszárdi Ifjúsági Gitárzenekar fennállása huszonötödik évfordulóját ünnepelte idén, és ebből az alkalomból jubileumi koncertet adtak a Vármegyeháza dísztermében. A Neked munka, nekem Álom elnevezésű programban egy látássérült szekszárdi férfi, Szekér Károly próbálhatta ki magát az álommunkájában, és a Szekszárdi UFC-nél labdarúgóedzőként tölthetett el egy napot.

Március már az ünnepi készülődésről is szólt, hiszen a hónap végére esett húsvét.

ikrek Gyönkön tojásfadíszítéssel készültek a húsvétra
Fotó: Makovics Kornél

Sportsikerekből sem volt hiány márciusban. Előbb a Tolna-Mözs női futsal csapata aratott győzelmet a Magyar Kupában, majd az Atomerőmű KSC Szekszárd női kosárlabdacsapata ért el történelmi sikert, amikor szintén a Magyar Kupában győzedelmeskedett. A paksi Atomerőmű SE két cselgáncsozója, Pupp Réka és Bor Barna is aranyérmet szerzett az országos bajnokságon. Sajnos egy tragédia is beárnyékolta a sikereket, márciusban elhunyt az ASE legendás kosárlabdázója, idősebb Morgen Frigyes.

Az Atomerőmű KSC Szekszárd Magyar Kupa-győztes lett
Fotó: Mártonfai Dénes

Az Alpok-Adria Nemzetközi Szépségverseny megyei fordulójának Paks adott helyet. A győztes Sudár Liliána (borító képünkön középen koronával) lett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában