civilek

2019.01.08. 20:00

A legtöbb helyi szervezet vezetője nem fogadkozik, inkább reménykedik

Az Új évi fogadalmakban nem, inkább a pénzügyi gondok megoldásában bíznak azon civil szervezetek, egyesületek képviselői, akiket arról kérdeztünk, hogy milyen törekvésekkel kezdték a 2019. évet. Van azonban olyan szervezet is, amelyik éppen az elnyert támogatástól reméli, hogy az idei esztendő jobb lesz a tavalyinál.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Császár János, a Szőlő-Szem Mozgalom Civil Bűnmegelőzési Egyesület elnöke elmondta, a legfontosabb kívánsága az új évre az, hogy sikerüljön anyagilag biztonságossá tenni a működésüket. Jelenleg a legnagyobb problémájuk, hogy a támogatási pénzekből az idei évre semmit nem tudtak átmenteni, így városi terepjáró gépkocsijuk fenntartására egyelőre nincs fedezetük. Az autó használatáról azonban nem mondhatnak le, hiszen egész évben járják vele a szekszárdi domboldalakat, hogy megelőzzék az esetleges bűncselekményeket.

– Bűnmegelőzésben az élen járunk. Tavaly a tanyafeltörések száma tíz alatt volt, amelyet sikerként könyveltünk el. Ötszáz darab helyrajzi szám táblát gyártattunk le támogatási pénzekből. Azokat kitéve könnyebben megtalálja az adott tanyát a rendőrség, a mentők, a tűzoltóság – mondta lapunknak Császár János.

A Mozgássérültek Tolna Megyei Egyesületének közel hatezer tagja van. Szabó Sándor elnök szerint a fogadalmak arra valók, hogy megszegjék őket, így ő inkább a teendőkre koncentrál. Az életükben új korszak kezdődött, több sikeres nyertes pályázatuk van, melyek segítségével például infokommunikációs eszközökhöz, laptophoz, táblagéphez és speciális tartozékaikhoz tudják juttatni a kimondottan súlyos mozgássérülteket. – Bízunk abban, hogy a pályázati pénzekből fel tudjuk virágoztatni az egyesületet. A tagságunk leginkább idős emberekből áll, és sajnos sokakat elvesztünk közülük. Nagyon örülnénk a fiataloknak – mondta lapunknak Szabó Sándor.

A Tolna Megyei Természetbarát Szövetség elnöke, Dománszky Zoltán szintén nem fogadott meg semmit az újévre, inkább azon dolgozik, hogy minél több szponzort találjon kollégáival, ugyanis nincs állandó támogatásuk. – Hál’ Istennek sokan vannak, akik szeretnek kirándulni, és hálásak a turista útvonalakért, jelzésekért. Ezeregyszáz kilométer turistaútvonalat tartunk fent. A legnagyobb problémánk sajnos évek óta a pénzhiány – mondta Dománszky Zoltán.

Nagyernyei Bence, 24: Soha nem teszek fogadalmat az új évre, mert úgy érzem, hogy minden évben ugyanúgy szeretnék élni; jól és boldogan. Hegesztő a szakmám, de másfél éve elkezdtem dolgozni az elektronikus zeneiparban lemezlovasként. A hobbim lett a munkám, mindez sokat jelent a számomra. Remélem minél több helyre és emberhez eljutok idén.

Petroczki Pálma, 19: megfogadtam, hogy leszokom a dohányzásról, mert nagyon drága. Tavaly naponta egy doboz cigarettát szívtam el. Sajnos nem mondhatom, hogy az eltelt néhány napban nem gyújtottam rá, de igyekszem csökkenteni a napi adagomat. Egyelőre nagyon nehéz, de próbálkozom. Fontos az egészségem is, de leginkább spórolni szeretnék.

Czirok Róbert, 45: A negyedik évet taposom fogadalom szempontjából, amikor is azt fogadtam meg, hogy nem fogadok meg semmit. Bár előtte sem volt rám jellemző, hogy újév napjától jelentősen változtatok az életemen. A gyors fogadalmaknak semmi értelme. A hitvallásom, hogy az embernek minden nap úgy kell élnie, hogy ne kelljen fogadalmakba bocsátkoznia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában