károkozás

2019.01.30. 11:30

Az atkák elleni szer mérgezte a méheket

Jelentős kárt okozott a megyei méhészeknek is az a gyógyhatású készítmény, amit az atka elleni védekezéshez használtak. Tolna megyéből már december elején jelezték a méhészek, hogy baj van.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Fipronil-szennyezés miatt megtiltotta az Oxxovar 5 százalékos oldat összes gyártási tételének forgalmazását, felhasználását, és kivonta a terméket a piacról a Nébih. Az oxálsavtartalmú gyógyhatású készítmény a mézelő méhek varroa atka okozta fertőzésének kiegészítő kezelésére szolgál. A Nébih a napokban adta ki a közelményt arról, hogy a vitatott terméket kivonták a forgalomból.

Nagyernyei Attila, a megyei méhész egyesület elnöke elmondta, nagyon érzékenyen érintette a méhészeket a hír, mert egy unió által is támogatott, gyógyhatású készítményről van szó. Ráadásul bio-készítménynek van kikiáltva.

Ugyanakkor aki használta, annak nagy károkat okozott. Már december elején jelezték a megyei méhészek, hogy gond lehet az említett oldattal, mert sorra pusztultak el az ezzel kezelt méhek. Több méhészet hatósági mintavételt is kért. Ilyenkor a méh-egészségügyi felelős, valamint a hatósági állatorvos, tanúkkal együtt megy a helyszínre, ahol rögzítik a tapasztaltakat. A hatósági mintavételre azért volt szükség, mert aki élt ezzel a lehetőséggel, talán számíthat kártérítésre is.

Nagyernyei Attila elmondta azt is, hogy a bajt az úgynevezett fipronil okozta, mely egy rovarölő szer hatóanyaga. Ugyanez a hatóanyag volt az oka 2006-ban a paksi tömeges méhpusztulásnak is.

Az elmúlt pár évben egyre több gondot okozott az atka a méhészetekben, nyilván ez is az oka volt annak, hogy amikor beteleltek a méhek, jobban odafigyeltek a gazdák az atka elleni készítmények használatára.

A méhészek szempontjából nagyon fontos, hogy a varroa atka gyógykezelése, illetve kiegészítő kezelése más, hasonló javallatú állatgyógyászati készítményekkel és gyógyhatású termékekkel továbbra is megoldható legyen.

A Nébih sajtóosztálya arról tájékoztatta lapunkat, hogy november–december folyamán több alkalommal is Oxxovar oldattal kezelt méhek elhullását jelentették a méhészek az ország különböző pontjáról, így Tolnából is. Az eset felderítését a Né­bih komplex laborhálózata és vizsgálati rendszere tette végül lehetővé. A méhészek által leadott termékminták hatóanyagtartalma ugyanis megfelelő volt, a gyanú alapján vizsgált szennyezőanyag is negatív laboreredményt adott. Az egyik esetből származó méhhullákból viszont fipronilt mutatott ki az erre szakosodott laboratórium, így a kezelésre használt termékek is gyanúsak lettek a fipronil szennyezettségre.

A szakemberek a méhészek által beküldött bontott és a kereskedelemben fellelhető bontatlan kiszereléseket egyaránt vizsgáltak, és a gyógyhatású termék négy gyártási tételében is kimutatták a fipronil jelenlétét. Az eredmények alapján a Nébih megtiltotta az említett készítmény valamennyi gyártási tételének forgalmazását és felhasználását, valamint elrendelte a hazai piacról történő kivonást.

Atka ellen van más készítmény is

A szakemberek vizsgálják, hogyan kerülhetett bele a méhekre veszélyes hatóanyag a gyógyhatású készítménybe. A gyártó további készítményeinek és termékeinek vizsgálata is folyamatban van. Ennek során a hivatal szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak a mézelő méhek számára gyártott készítményekre. A Nébih kéri, hogy aki rendelkezik az Oxxovar termékkel, semmiképp se használja fel. Az atka gyógykezelésére jelenleg huszonegy állatgyógyászati készítmény áll rendelkezésre, és számos gyógyhatású készítmény alkalmas a kiegészítő kezelésre, így a mézelő méhek védelme más szerekkel továbbra is megoldható. A varroa atka világszerte elterjedt és nagy veszteségeket okoz a méhcsaládokban. Az ellene való védekezés évtizedek óta nélkülözhetetlen része a méhészkedésnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában