borászbál

2019.01.27. 20:00

Borlovaggá ütötték Bősz Adriánt

A generációváltás és a szekszárdi borvidék újraszerveződése jegyében tartották meg szombaton a hagyományos Szekszárdi Borászbált. A borvidék új elnökét, Bősz Adriánt borlovaggá ütötték. 

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

Kitűnő hangulat, jókedv jellemezte a Szekszárdi Borászbált, amelyet a Szekszárdi Borászok Céhe és az Alisca Borrend közösen szervezett, immáron harmadik alkalommal. Mintegy százhatvanan jelentek meg, köztük számos kiváló és elismert szakember, hogy együtt ünnepeljék a szekszárdi borvidék sikereit.

 

– A ma este a borászok ünnepe, nagyon sok rokon, barát, ismerős, jórészt a szekszárdi borok szerelmesei érkeztek hozzánk, de idén is fogadtunk vendégeket Budapestről és Debrecenből. Számomra számadás is az idei bál, hiszen több tisztújítás történt a szakma életében. A tavaly kezdődött generációváltás, amely engem is érintett, a mai napig folyamatban van – mondta lapunknak Heimann Zoltán borász, számtalan kitüntetés és elismerés tulajdonosa. A Szekszárdi Borvidék korábbi elnöke kollégájának, Bősz Adriánnak tavaly áprilisban adta át a stafétabotot.

A Szekszárdi Borászbál méltó nyitányát a Bartina Néptáncegyüttes műsora adta. Ezt követően az Alisca Borrend hivatalosan is tagjává fogadta Bősz Adriánt, miután sikeresen teljesítette a ceremónia próbatételeit. Régi borászati eszközöket kellett felismernie, így például a szőlőszedő villát és a míves gyertyatartót. Ezt követően töklopóval bort kellett kiszívnia az e célra rendszeresített kis hordóból, majd a borfelismerés következett; egy szekszárdi óvöröset kellett beazonosítania. Ezután került sor az eskütételre, amely a szekszárdi szőlő és bor tiszteletére kötelezi őt.

A Szekszárdi Borászbál szombat hajnalig tartott, a remek, díjnyertes szekszárdi borok, és az Amaryllis étterem séfje, Juhos Marko által összeállított gasztronómiai finomságok mellett a jó hangulatról a Kő Kóla Partizenekar gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában