böllértalálkozó

2019.02.03. 16:00

Csak a disznók bánták a napot, a hangulat kiváló volt Bogyiszlón

Nemzetközi böllértalálkozót rendeztek szombaton Bogyiszlón. A vendégcsapatok a falu testvértelepüléseiről érkeztek, illetve egy budapesti gárda is megmérette magát a helyiek mellett. Munkájuk eredményét pedig bárki megkóstolhatta.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

A disznók voltak a hétvége főszereplői Bogyiszlón, bár hét sertés számára igen szerencsétlenül alakult a szombat, földi pályafutásuk bevégeztetett. Azt, hogy valami készül a Duna-Holtág mellett elterülő faluban, könnyen ki lehetett találni, ugyanis a Szekszárd felől érkezőket az M9-es útról lekanyarodva, a körforgalomban elhelyezett ladik, és benne egy tábla fogadta Böllértalálkozó felirattal.

A rendezvényen hét csapat vett részt. A helyiek két alakulattal képviseltették magukat, és a hagyományoknak megfelelően érkeztek delegációk Bogyiszló testvértelepüléseiről, a németországi Schlitzből, az erdélyi Csíkcsicsóból és Csernátonból, illetve a délvidéki Törökfaluból. Rajtuk kívül egy fővárosi gárda is próbára tette magát, a Budapest Cowbells Amerikai Futball Sport Egyesület, akik szintén nem először vettek részt az eseményen. Érdeklődők pedig még ennél is több helyről érkeztek.

Tóth István polgármester elmondta, hogy több mint tíz éve jött az ötlet, hogy létre kellene hozni valami olyan programot, amelyen a falu mind a négy testvértelepülése aktív szerepet tud vállalni, és alkalmuk nyílik az ismerkedésre. És mint bebizonyosodott, ennek az egyik legjobb módja a disznóvágás. Az első böllértalálkozó sikerén felbuzdulva ugyanis Törökfalu vezetése úgy döntött, ők is meghívják a csapatokat, aztán sorra a többi település is, így a rendezvény évről évre vándorolt, és mostanra kétszer körbe ért. A mostani volt a tizenegyedik böllértalálkozó, és Bogyiszló harmadik alkalommal volt házigazda.

Tóth István hozzátette: most már egészen rutinosak a szervezésben. Mint mondta, szerencsére még élnek a faluban olyan családok, ahol a disznóvágás máig élő gyakorlat, jól tudják, mire van szükség, és az ő szerepvállalásuknak is köszönhető a rendezvény sikere.

A csapatok reggel fogatokkal, illetve traktor húzta pótkocsin érkeztek meg a disznókért. Az, hogy milyen sorrendben szúrtak már korábban eldőlt, ugyanis sorszámozott poharakból fogyasztották el az áldomást. Minden csapat a maga hagyományai szerint végzett az állattal, majd dolgozta fel a falu központjában felállított böllérsátorban.

Munkájuk eredményét pedig bárki megkóstolhatta. Minden standnál szívesen kínálták az embert pecsenyével, aztán amikor elkészült, sült kolbásszal, hurkával, a vajdaságiak csevappal, az erdélyiek miccsel is. No meg az ezekhez dukáló italokkal.

– Párját ritkítja a rendezvény – mondta az egyik szekszárdi vendég két falat között, és a bogyiszlói vendéglátást dicsérte. A böllérsátorban délelőttől húzta a Bogyiszlói Zenekar, és a polgármester ígérete szerint megtalálták mindenki kedvenc nótáját. Sőt, többen táncra is perdültek. Ahogy az egyik helybeli figyelmeztetett: itt azon sem kell meglepődni, ha a sátoron keresztül haladva, elkapják az ember derekát, és megpörgetik.

A gyerekek malacos népi játszóparkban szórakozhattak, Kádár Ferkó fotószínházában pedig bárkiről készülhetett a múlt század disznóvágásait idéző kép.

A napot disznótoros vacsora és bál zárta, Törökfalu polgármestere pedig ígéretet tett rá, hogy jövőre ismét várják a csapatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában