jubileum

2019.02.22. 07:00

Kilenc évfordulót ünnepel Dombóvár

Az idén kilenc jubileumot ünneplő Dombóvár egész éves rendezvénysorozatának megnyitóját tartották tegnap délután.

Varga Szilvia

Fotó: Varga Szilvia

Szabó Loránd polgármester köszöntőjében nemcsak az újdombóvári négyes jubileumról szólt, hanem a város életének másik öt jeles évfordulójáról is, amelyet szintén az idén ünnepelnek. Ezt követően Mészárosné Fodor Klára helytörténész beszélt a városrész születéséről. Mint elhangzott, Dombóvár a 20. század első felében az igazi fejlődést a vasútépítésnek köszönhette. 1911-ben már megközelítette az ezer főt a vasutasok száma. Részükre alakítottak ki egy teljesen új városrészt, amely az Újdombóvár nevet kapta.

Később a településrész fejlődésével szükségessé vált egy iskola megépítése, amely 1929. október 1-jére készült el. A templomot 1934-ben szentelték fel, amely már adományokból épülhetett fel és vált a közösség hitéletének otthonává. A vasútállomás 125 éves, Újdombóvár 100 éves, iskolája 90 éves, temploma 85 éves az idén.

Már tavaly elindult a négy jubileumra épülő, egész éves rendezvénysorozat szervezése. Idén az önkormányzat, a Hamulyák Közalapítvány és a Tinódi Ház is kapcsolódott a közös munkához, valamint több civil szervezet, intézmény, az egyház és magánszemélyek együttműködésével készülnek a méltó megemlékezésekre. A Magyar Állami Vasút vezetősége és Potápi Árpád János, a térség országgyűlési képviselője is támogatja az eseménysorozatot. A tervek között szerepel többek között az állomás előtti 424-es gőzmozdony felújítása, az iskola évkönyv kiadásával készül.

A tervezett programokat ismertető nyitóünnepség után a résztvevőket sörkóstolásra invitálták, hogy felidézzék a réig időkben az állomási vendéglátóegységben eltöltött időket, a „resti hangulatát.

Meglepetés

Az ünnepségsorozat tegnapi megnyitóját az újdombóvári vasútállomás erre az alkalomra átrendezett várótermében tartották. A program során a meglepetést a Kaposvári Csiky Gergely Színház művészeinek jelenléte szolgáltatta, akik a közönség soraiban helyezkedtek el, és rövid, spontán jelenetekkel szórakoztatták a résztvevőket, nem kis derültséget okozva, és igazán különlegessé téve az eseményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában