felújítás

2019.02.26. 20:00

Újabb ecsetvonással szépült a település

Mőcsény nagy lépést tett előre. Ezt Potápi Árpád János állapította meg tegnap a településen. Az államtitkár méltatta azt a munkát, melynek eredményeképpen a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő megújulva várja a helybelieket.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Helybeliek és vendégek sokasága vett részt Mőcsényben a felújított községháza és orvosi rendelő ünnepélyes átadásán. Eljött a rendezvényre Zsalakóné dr. Studer Krisztina, a Bonyhádi Járási Hivatal vezetője és megérkeztek a környék polgármesterei is. Valamennyien kíváncsiak voltak arra a fegyvertényre, melynek köszönhetően tovább erősödött település élhető és szerethető mivolta.

A házigazdák nevében Krachun Elemér, Mőcsény polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Mint egyebek mellett elmondta, nem mindegy, hogy egy községháza milyen képet mutat a külvilágnak. – Ahogyan mondani szokták, egy alkotás akkor teljes, ha benne megvalósul tartalom és forma egysége – hangsúlyozta Krachun Elemér. – A tartalom a mi esetünkben egyenlő a mindennapi, hatékony és ügyfélbarát munkával. A forma jelenti azt a helyszínt, mely alkalmas a minőségi, kifogástalan munka elvégzésre. A polgármester végezetül arra biztatta a helybelieket, hogy továbbra is bátran lépjenek be a megújult hivatal kapuján, amennyiben segítségre van szüksége. Hiszen az épület mindenekelőtt a mőcsényiekért van és a mőcsényiek előtt tisztelegve kapott méltó köntöst.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében röviden áttekintette azt a pénzügyi ciklust, melyben 12 ezer milliárd forint állt rendelkezésre. Ennek az összegnek a hatvan százaléka áramlott közvetlenül a gazdaságba. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében a megyei önkormányzat segítségével sikerült meghatározni és megvalósítani a célokat. Tolna megye részesedése 27 és fél milliárd forintot tett ki, ebből mintegy 26 milliárd forint már el is jutott rendeltetési helyére. A körzetet tekintve harminchárom település hatvanhat projektje valósulhatott meg a rendelkezésre álló, nagyjából 9 milliárd forint értékben.

– A legtöbb tervezet épület-energetikai korszerűsítést célzott meg, miként tette azt Mőcsény is – folytatta az államtitkár. – Az immár akadálymentesített községháza kívül–belül megújult, hőszigetelést kapott, megvalósult a padlásfödém szigetelése, megtörtént a nyílászárók cseréje, a villamos hálózat és a fűtés korszerűsítése, az épület tetejére napelemes rendszer került. A több mint 42 milliós pályázati pénz, mint beruházási költség mellé a község 3 és fél millió forintos önrészt tett hozzá. A beruházás a helyi közösséget gazdagítja – zárta mondandóját az államtitkár, aki kifejezte köszönetét nemcsak az önkormányzatnak, a polgármesternek, hanem a községben élő embereknek egyaránt.

A nemzetiszín szalag átvágása után a közönség belül is, irodáról irodára járva megtekinthette az épületegyüttest. – Nagyon szép, tetszik az elrendezés, a berendezés, megszűnt a korábbi zsúfoltság – mondta Dani József Mátyásné. Horeczki Jánosné szerint a létesítmény sokkal szebb lett. – Küllemre is jól néz ki, belül is gyönyörű lett. Így egészen más, hogy az ablakokat is kicserélték. Már csak a látványuktól is jóval melegebbnek érzi az ember a szoba hőmérsékletet.

 

Bonyhádvarasd a következő állomás

Az elmúlt pár esztendőben a megye több településén is rendbe hozták a polgármesteri hivatalokat, illetve a közösségi házakat, különböző forrásokból. Három éve Zombán mintegy százhét millió forintból újították fel az orvosi rendelőt, a polgármesteri hivatalt és az óvodát. Pakson nemrég aláírták azt a kivitelezésről szóló szerződést, melynek alapján elkezdődik a városháza energetikai felújítása. A beruházás 284 millió forintból a tervek szerint augusztus végére fejeződik be. Grábócon az egy építményt képező polgármesteri hivatal és orvosi rendelő-váró valamennyi külső nyílászáróját lecserélik. Bonyhádvarasdon – akárcsak Mőcsényben – TOP-os pályázattal valósul meg a kultúrtermet is magába foglaló önkormányzati épület energetikai korszerűsítése, itt a szerződött támogatási összeg közel 53 millió forint.

Az átadáson fellépett a bonyhádi Kränzlein Néptánc Egyesület gyermek csoportja, Peitlerné Ferencz Erzsébet vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában