látogatás

2019.02.15. 07:00

Visszalátogatott egykori iskolájába a helyettes államtitkár

Hinni, alkotni, eladni, küzdeni, együttműködni és tervezni, ezen szavakkal foglalta össze a helyettes államtitkár a vállalkozás lényegét.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Makovics Kornél

Tanévenként három, úgynevezett tematikus hetet jelöl ki a minisztérium. Az idén az egyik a digitális világról, a másik a fenntartható fejlődésről szól. A harmadik témakör pedig a pénzügyi-vállalkozói ismeretek. A programhoz önkéntesek is csatlakozhatnak, akik segítik a pedagógust a témamegismertetésben.

Február elsején, pénteken délelőtt a Garay Gimnázium 11. B osztályban rendhagyó bemutató órán esett szó pénzügyi és vállalkozói ismeretekről. Az óra illusztris vendége, az iskola egyik volt diákja, Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára volt, aki csatlakozván az országos programhoz, régi iskolájába látogatott vissza és saját tapasztalatait, véleményét osztotta meg a diákokkal. Fél órás előadásában, amelyből csak néhány szín felvillantására van lehetőség, a vállalkozásról szólva sok egyéb mellett elmondta, hogy az első lépésként az ember hisz valamiben, majd megcsinálja és kockáztat, aztán dől el, hogy megveszik-e az adott terméket, vagy sem. Ha ez már működik, meg kell tartani a megszerzett pozíciót és szövetségeseket szerezve mindeközben folyamatosan tudni kell küzdeni.

Ezen elemek egy rendszerbe szervezve működőképesek. Hinni, alkotni, eladni, küzdeni, együttműködni és tervezni, ezen szavakkal foglalta össze a helyettes államtitkár a vállalkozás lényegét, majd később hozzátette, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Ki hinné, hogy Petőfi is vállalkozó volt? – tette fel a kérdést. Ugyanis amikor a Helység kalapácsa megírását tervezte, azt mondta a kiadója, csak akkor lesz rentábilis a kiadása, ha háromszáz előfizető a kiadványt előre megveszi. És akkor nemzetünk lánglelkű költője összeszedett százötven előfizetőt.

Az osztály tanulóinak csoportjai más-más témában mutatták fel az adott probléma megoldását és a hozzá kapcsolódó üzleti ötletet.

Garays diákból helyettes államtitkár

Szepesi Balázs a rendhagyó órán szólt iskolai kötődéséről, majd elmondta, most azon dolgozik, hogy mit tud a kormány tenni annak érdekében, hogy a magyar vállalkozások megerősödhessenek, hogyan kellene leegyszerűsíteni a bürokráciát, és milyen támogatási programokra van szükség. Ez nagyon izgalmas, szép és sok munka, tette hozzá. Elmondta, hogy felesége is közgazdász, fiaik nyolc és tíz évesek. Szerencsének érzi magát, mert azzal foglakozik, ami érdekli, és amit tanult. Szabad idejében egy online magazint szerkeszt, és van egy pici vállalkozása is, amelynek keretében Magyarország társadalmi, gazdasági és kulturális működéséről írnak esszéket. Politikai gazdaságtanból írta doktori disszertációját, több egyetemen is tanított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában