felelősségteljes hobbi

2019.03.27. 11:30

A horgászat nemcsak szórakozás, védenie kell a természetet is

Több újítást is bevezetett nemrégiben a Tolnai Alsó-holtág halgazdálkodási hasznosítását végző Tolnai Dunáért Egyesület. A civil szervezet törekvései szerint a horgászatot nem csupán kellemes időtöltésnek kell tekinteni, annak a természetvédelmet is szolgálnia kell.

Steinbach Zsolt

Akár egy tonnával gyéríthetik a törpeharcsa állományt .

Fotó: Beküldött fotó

Az Alsó-holtág halgazdálkodási hasznosítását 2017 májusa óta végzi ismét a Tolnai Dunáért Egyesület (TDE). A tolnai önkormányzattal kötött bérleti szerződés tíz évre szól. Tavaly ősszel megújult a TDE elnöksége, a szervezet új vezetőjévé Blaskovits Zoltánt választották. Az egyesület több tagja és elnöke is természetvédelmi szakember, ami változatlanul tetten érhető a szervezet tevékenységében.

Akár egy tonnával gyéríthetik a törpeharcsa állományt .
Fotó: Beküldött fotó

Blaskovits Zoltán elmondta: továbbra is az a cél, hogy elősegítsék a holtág és az ahhoz kapcsolódó élőhelyek rehabilitációját, a vízi életközösségek fajgazdagságának megőrzését. Ezt úgy szeretnék megvalósítani, hogy a horgásztársadalom számára is egyértelművé váljon: az átgondolt, szervezett horgászat nem csak kikapcsolódást jelent, de a természetvédelmet is segítenie kell. Szeretnék tudatosítani a helyi közvéleményben, milyen páratlan természeti kincset jelentenek a tolnai holtágak, a „vadvilág a város határában”. Ennek érdekében a környezeti nevelés, a horgász-halász hagyományok ápolása, a horgászkultúra fejlesztése mellett részt vesznek a környezet szépítését, megóvását szolgáló akciókban is.

Az Alsó-holtág halászati hasznosításával összefüggésben az elnökség több újításról is döntött. Új, a horgászok számára kedvezőbb helyi horgászrendet alkottak, amelytől azt remélik, hogy összességében vonzóbbá teszi a vízterületet. Akad néhány szigorítás is, ami a halőrzés hatékonyságát segíti. Ilyen például, hogy az Alsó-Révhókony partról csak a Bogyiszló felőli oldalról horgászható. (A lehőci ág parti horgászata a bogyiszlói oldalról továbbra sem engedélyezett.)

Szintén a halászati őrzés eredményesebbé tételét szolgálja, hogy ez évtől két új hivatásos halőr állt szolgálatba. De erősítik a társadalmi halőrök tevékenységét is.

A haltelepítésben ugyancsak változások várhatók. A holtág alapvetően „ragadozó halas” víz. Mivel süllőből, harcsából, csukából jelenleg is stabil az állomány, az előnevelt korosztályú ragadozóivadék telepítése nem lenne hatékony. A horgászok igénye miatt most elsősorban a fogható méretű, évi mintegy 20–50 mázsa ponty telepítésére koncentrálnak, anyagi lehetőségeiktől függően. A halállomány mindenkori változásához igazodó haltelepítés érdekében kezdeményezték a halgazdálkodási terv módosítását az illetékes hatóságnál.

Változatlanul nagy figyelmet fordítanak az őshonos halállomány védelmére. Ennek érdekében erősítik az ökológiai halászati tevékenységet, ami nem csak az invazív halfajok (elsősorban a törpeharcsa) visszaszorítását, hanem a halállomány állapotának nyomon követését is segíti. A megyei kormányhivatal engedélye alapján jelenleg két fő végzi ezt a munkát. Az Alsó-Révhókonyon és a lehőci ágon 10-10 törpeharcsa csapdával gyérítik az állományt. Tavaly több, mint 5 mázsa törpeharcsát vettek ki a vízből. Idén ezt a mennyiséget akár meg is duplázhatják, hiszen már most 3 mázsánál tartanak.

Blaskovits Zoltán bízik benne, hogy ez a munka 2-3 éven belül érzékelhető, pozitív eredményt fog hozni.

Az ökológiai célok megvalósítása érdekében a TDE – a tolnai önkormányzattal karöltve – együttműködik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósággal és a Vízügyi Igazgatósággal is. A szoros szakmai kapcsolat egyik eredménye, hogy a napokban a Déli-holtág jelentős mennyiségű friss vizet kapott a Sióból. A vízpótlásnak a mostani aszályos időjárás miatt különösen nagy jelentősége van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában