önkormányzat

2019.03.16. 07:00

Felújításra vár a víziközmű rendszer

Felmérték a szekszárdi víziközmű rendszer állapotát. Az E.R.Ö.V. Zrt. egyúttal tervet és kalkulációt is készített a feladatokról.

Budavári Kata

Fotó: Makovics Kornél

A gazdasági bizottság felvetésére a szekszárdi önkormányzat felkérte a polgármesteri hivatalt, hogy a jövőbeni fejlesztési tervek figyelembe vételével mérje fel a szekszárdi víziközmű rendszer állapotát. A hivatal a karbantartási és felújítási munkák elvégzésére kalkulációt is készített az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. bevonásával. A társaság állapotfelmérést készített, és felújítási tervet dolgozott ki szakágak szerinti bontásban. Ebben helyet kaptak az egy és három éven belül feltétlenül végrehajtandó rekonstrukciós munkák, illetve a tíz éves távlatban felmerülő fejlesztési igények is.

Az anyagból kiderül, hogy az ivóvíz-átemelőkre, nyomásfokozókra jellemző, hogy a legfiatalabb is harminc éves, de a magas-tárolók felújítása is elengedhetetlenné vált. Az elosztó hálózat nagy része több, mint ötven esztendős, de nem ritkák a hetven–nyolcvan éves vezetékek sem. Gondot jelent az is, hogy a hálózat egyes szakaszai magánterületeken haladnak keresztül, amely a javítási, karbantartási feladatok ellátása során kihívás elé állítja a szakembereket.

A hálózati meghibásodások nagy része viszont az elöregedett vas vagy ólom anyagú bekötő vezetékek csőtöréséből származik. Az üzembiztonságot fenntartó feladatok költségvonzata az ivóvízhálózat esetében háromszázöt-millió forint lenne. A felújítások érintenék egyebek mellett az Arany János, az Árpád, a Nefelejcs és a Kőrösi Csoma Sándor utcát. A szenny­vízhálózat nem olyan koros, mint az ivóvízrendszer, ám erre is körülbelül negyvenmillió forintot lehetne fordítani. Például a szennyvíztisztító telep több nagy berendezése is elérte azt az állapotot, hogy teljes felújításon kellene átesnie.

Pályázik a fejlesztésre a város

Már a januári közgyűlésen is szó esett a víz-, illetve a szennyvízhálózat állapotáról. A képviselők akkor úgy döntöttek, hogy az önkormányzat pályázzon tizenhétmillió forintra a Kölcsey lakótelepi szennyvízcső teljes rekonstrukciójára, illetve ötvenkétmillió forintra ivóvízvezetékek cseréjéhez. Ez utóbbi érintené a Mérey utcát, a felújítás itt több, mint harminchétmillió forintba kerülne.

Szintén vezetéket cserélnének a Babits, az Előhegy és az Akácfa utca egy-egy szakaszán. A helyszínek kiválasztásánál szempont volt, hogy mennyire sürgető a rekonstrukció, illetve, hogy hány háztartás ellátása válik biztonságosabbá a fejlesztéssel, továbbá, hogy vállalható-e a harminc százalékos önrész. Nem véletlen például, hogy a Mérey utcára esett a választás, és nem a Bocskaira, egy előbbiben bekövetkező csőtörés ugyanis jóval több lakást érintene.

Borítóképünkön: A Mérey utcában hatszáz folyóméter csövet cserélnének ki

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában