szekszárdi borvidéki borverseny

2019.03.28. 20:00

Sok jó bor közül kell kiválasztani a legjobbakat

Megtartották a Szekszárdi Borvidéki Borversenyt, amely megyénk legrangosabb ilyen megmérettetése, sőt az egész országban figyelnek rá. A Babits Mihály Kulturális Központban zsűrizték a borvidék két hegyközségéből, a szekszárdiból és a bátaszékiből beküldött, összesen 238 mintát. Az eredményeket április 27-én, a Szent György-napi borünnepen hirdetik ki.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Nyolc borbíráló bizottság döntött arról, hogy mely termelők bora milyen érmet érdemel, s melyek lesznek a legjobbak, adott tájékoztatást Kelemen Erika, a szekszárdi hegyközség hegybírója. A bírák neves szakemberek, kiváló borászok, akik részint helyiek, illetve az ország különböző borvidékéről érkeztek Szekszárdra, Soprontól Egerig. A verseny holnap délelőtt folytatódik: a Garay Élménypincében egy héttagú csúcszsűri bírálja el a legalább kilencven pontot elért mintákat, s közülük kerül ki például a legjobb fehér-, rosé- és vörösbor, a legjobb bikavér, kadarka, valamint Szekszárd Város Bora és a legjobb fiatal borász bora is.

Bősz Adrián, a Szekszárdi Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke – aki maga is több ültetvénnyel rendelkező borász – elmondta, a legtöbb minta az elmúlt három évjáratot reprezentálja. Hozzátette, a tavalyi év korrekt borokat eredményezett, de nem teljesített kiemelkedően.

Vesztergombi Csaba szekszárdi borász, a verseny egyik szervezője szerint valóban voltak átugrandó akadályok a nedűk kezelésével, de a szüret nem okozott több nehézséget, mint általában. Bősz Adrián hozzátette, a szőlő szerencsére jól bírja a szárazságot, mélyre nyúló gyökerei vannak, így az aszálykár kevésbé mutatkozik meg rajta. A klímaváltozás azonban érezteti hatását, a szüret egyre korábban kezdődik. Vesztergombi Csaba szerint ez egyelőre nem kényszeríti arra a termelőket, hogy megváltoztassák a szőlőfajtáikat. A kadarka, a cabernet, a merlot, de még a kékfrankos is későn érő fajta, és szereti a meleget.

A szekszárdi versenyen mindig nagyon erős mezőny gyűlik össze, gyakorlatilag a borok többsége megérdemel valamilyen érmet, hiszen a helyi versenyeken legjobb eredményt elért borászok neveznek mintákat.

Nem kis kihívás egy olyan borbírálat, amelynek során több száz mintát kell végigkóstolni és értékelni. Bősz Adrián szerint az apró eltéréseket is jól meg lehet különböztetni a kóstolásnál, igaz, komoly gyakorlat kell hozzá. Nagyon fontos szempont, hogy a bírálatnál háttérbe kell szorítani a saját ízlést, inkább az számít, hogy az adott bor harmonikus-e. Mindkét szakember hangsúlyozta, hogy a fiatal termelőknek érdemes sok kisebb borversenyen tapasztalatot szerezni a zsűrizésben, ahol felkészült kollégák segíthetnek nekik.

Vesztergombi Csabát első borversenyei egyikére például a szekszárdi kertbarátok hívták meg. Akkor őszintén elmondta a véleményét, ami nem volt hízelgő több borra nézve. Úgy sejtette, többé nem látják szívesen. Tévedett, nemcsak meghívták, de kifejezetten ragaszkodtak hozzá. A bortermelők ugyanis megbecsülik az őszinte szót, amiből tanulni is lehet.

A vörösborok száma volt a több

A Szekszárdi Borvidéki Borversenyre idén 238 bormintával neveztek a borászok, ebből 78 volt hordós, 160 palackos borminta. A fiatal borászok kategóriájában összesen 11 borral, a muzeális borok kategóriába 5 mintával, a város borára pedig 26 bormintával neveztek a termelők. A fehérborminták száma 27 volt, rozé 18, kadarka 16, bikavér 18, kékfrankos 40, merlot 20, cabernet franc 33, cabernet sauvignon 20, zweigelt 1, syrah 9, cuvée bor 47. Az évjáratokat tekintve 2018-as volt a legtöbb, 69 borminta, a 2017-es évjáratból 77, a 2016-os évjáratból pedig 61 borral neveztek.

A versenyre nevezett legrégebbi bor 2009-es évjáratú, ebből három minta érkezett.

A borászok szerint kiemelkedő minőséget produkált a 2017-es évjárat, mely az elmúlt évtizedek viszonylatában is kitűnően teljesített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában