színjátszás

2019.04.24. 20:00

Közösséget és személyiséget is fejleszt egy-egy ilyen fesztivál

Öt, középiskolások alkotta csapat lépett színre ma a megyeszékhelyen az immár hagyományos, német nyelvű diákszínjátszó fesztiválon.

Szeri Árpád

Fotó: Mártonfai Dénes

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata rendezvényének, akárcsak tavaly, most is a Deutsche Bühne Ungarn adott otthont.

A sorban az immár huszonötödik ilyen találkozót Pfiszterer Angelika, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának kulturális referense nyitotta meg. Beszédében arra biztatta a fiatalokat, hogy jó kedvvel lépjenek a világot jelentő deszkákra, mert ha így tesznek, ez az öröm a közönségre is átsugárzik. A házigazdák nevében Lotz Katalin, az intézmény igazgatója köszöntötte a vendégeket és kívánt számukra élményt nyújtó bemutatkozást.

Verständnis für Missverständnisse! Eine Konferenz zur ultimativen Streit-Prophylaxe. Ezzel a darabbal nyitotta meg a sort a helybeli Junge DBU. Ezután a Dopplereffekt következett a Pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium PaThalia junior csapatától. A Budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium Kulturelle Offensive nevű csoportja a Prinz und Rosie színre vitelével aratott sikert. Und führe uns nicht in Versuchung: ezt adták elő a pilisvörösvári PaThalia seniorjai. A találkozót a Szolnoki Széchenyi István Gimnázium Deszka társulata a Netboy című darabbal zárta.

– A művészeti és nyelvi vonatkozásokon túl közösség és személyiség fejlesztés szempontjából is fontos egy-egy ilyen találkozó – mondta el lapunknak Örkényi Fanni, a Kulturelle Offensive vezetője. – Az eddigi, tizenhét éves működésünk idején nemcsak határon innen, hanem határon túl is bemutatkozhattunk. Szekszárdra mindig nagy örömmel jövünk. Hiszen a Deutsche Bühne Ungarn révén különleges, irigylésre méltó színházi körülmények várják nemcsak a mi fiataljainkat, hanem az összes fellépő középiskolást. Ezek a tényezők is hozzájárulnak ahhoz, hogy a hazai német nyelvű diákszínjátszás határozott fejlődést mutat, technikai és dramaturgiai szempontból egyaránt.

Emlékezés a költőre

Irodalmi emlékesttel koronázta meg a délelőtt kezdődő és délután végződő találkozót a Szekszárdi Német Színház. A társulat 17 órától bemutatta a Valerias verdichtete Welten, azaz Valéria verselt világa című művet. Középpontjában a néhai költővel, aki 1949-ben született 1998-ban hunyt el. Baranya megyei német családban jött a világra, s ahogy nyelve, önazonossága is kettős volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában